Olomouc znovu pomůže profesionálním hasičům. Přispěje na nové termokamery

17.03.2021 11:11

Spolupráce města Olomouce a profesionálů z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje pokračuje. Městská rada včera schválila uvolnění dotace pro profesionální hasiče, za kterou nakoupí nové termokamery.

Olomouc znovu pomůže profesionálním hasičům. Přispěje na nové termokamery
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Hasiči nás požádali o finanční podporu, protože potřebují své technické vybavení doplnit o nové termokamery. My jsme jim v rámci naší tradičně velmi dobré spolupráce vyšli vstříc, já jsem moc rád, že kolegové v radě souhlasili s uvolněním částky 600 tisíc korun. Konec konců, dobré technické vybavení hasičů znamená větší bezpečnost pro nás všechny,“ uvedl předkladatel návrhu, náměstek primátora Martin Major. 

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Termokamera umožňuje zobrazovat prostředí na základě jeho rozdílné teploty. Využívá se především při požárech k rychlému nalezení uvězněných osob v zakouřeném prostředí a vyhledání skrytých ohnisek požárů. Použitím se zkrátí doba pro záchranu osob včasným nalezením ohniska požáru a může snížit škody vzniklé požárem. Termokameru je možné využít i při dalších mimořádných událostech. Jeden takový přístroj stojí 250 tisíc korun, zbývající prostředky na tři kamery, tedy 150 tisíc korun, si zajistí HZS Olomouckého kraje sám. 

„Mnohaletá spolupráci mezi městem a hasiči je oboustranně prospěšná. My jsme opakovaně přispěli profesionálním hasičům na nákup nové techniky, a hasiči zase v rámci své činnosti podporují město. Platí to nejen v rovině zabezpečování povinností města v oblasti ochrany osob a majetku, ale třeba také v případech, kdy chce město získat pro některou ze svých aktivit dotaci z generálního ředitelství hasičského záchranného sboru,“ vysvětlil Martin Major. 

Například poslední finanční pomoc od města umožnila v lednu hasičům zakoupit novou seskokovou matraci, telemetrický přístroj pro práci v objektech s narušenou statikou a sadu na korunkové vrtání do betonu. Díky podpoře krajských profesionálních hasičů se naopak městu v minulosti podařilo získat dotace na stavbu hasičských zbrojnic pro dobrovolné hasiče nebo dotaci na pořízení moderního informačního a varovného systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…