Olomouci budu dělat dobrou reklamu, prohlásil francouzský velvyslanec

09.04.2019 13:13

Velvyslance Francouzské republiky jeho eminenci Rolanda Galharagua přijal včera ve své pracovně olomoucký primátor Mirek Žbánek. Spolu s francouzským ambasadorem usedla ke stolu i Isabelle Rollandová, náměstkyně starosty partnerského města Antony. Řeč byla především o kulturní výměně a nových možnostech.

Olomouci budu dělat dobrou reklamu, prohlásil francouzský velvyslanec
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Velvyslanec Galharague připomněl, že naposledy navštívil Olomouc v červnu loňského roku. „Tehdy jsem na univerzitě zmínil možnost znovuotevření Francouzského centra, je příjemnou náhodou, že dnes k němu dojde,“ řekl velvyslanec a poděkoval i městu za jeho podporu. „My pouze prošlapáváme cestičku, po které mají chodit naši občané,“ reagoval primátor Žbánek.

Město Antony, které má Paříž na dohled, bude příští rok již třicet let partnerem Olomouce. „Jsme s touto spoluprací spokojeni a jsme jí stále nakloněni,“ potvrdila náměstkyně Rollandová a vyjmenovala hned tři stěžejní oblasti spolupráce: výměnu účastníků na půlmaratonech v obou městech, vzájemné výstavy výtvarných umělců a spolupráci hudebních těles. „Jsem odhodlaná nadále podporovat projekty, které svou vášní a zaujetím neznají hranic,“ dodala náměstkyně z Antony odpovědná za kulturu a občanské záležitosti.

Primátor Žbánek informoval své hosty, že Olomouc dává dost prostředků na kulturu a údržbu památek, které jsou hlavním atributem cestovního ruchu, ale jedním dechem dodal, že důležité jsou i investice a udržení kvality veřejných služeb.

Vodohospodářskou a teplárenskou infrastrukturu chce město od Veolie zpět

Oba pánové spolu hovořili i o vodohospodářské a teplárenské infrastruktuře, kterou by město chtělo převzít zpět do svých rukou od společnosti Veolia. „Respektujeme právní vztahy, ale chceme hledat nové modely spolupráce,“ naznačil primátor. Francouzského ambasadora to nijak nepřekvapilo. „Je to trend přítomný v celé Evropě,“ poznamenal.

Dalšími tématy konverzace byla udržitelná mobilita a globální oteplování. „Věřím, že naše setkání je startem dlouhodobé spolupráce mezi našimi zeměmi i městy,“ uvedl primátor Žbánek.

Na závěr návštěvy velvyslanec Galharague ocenil olomoucké Slovanské gymnázium, jeho roli a kvalitu výuky ve francouzštině. „Mít ve městě takovou školu, je pro vás konkurenční výhoda,“ konstatoval velvyslanec. Svou poslední větou si všechny naklonil. „Olomouci budu dělat dobrou reklamu,“ ujistil primátora, náměstka Karla Konečného a další přítomné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…