Opava: Galerii Obecního domu ovládnou originální díla Marka Pražáka

11.05.2019 7:35

Opavská kulturní organizace připravila nevšední výstavu děl ostravského umělce Marka Pražáka s názvem Polarity/Náhledy vnitřních světů. Od 16. května do 30. června budou originální artefakty k vidění v Galerii Obecního domu v Opavě.

Opava: Galerii Obecního domu ovládnou originální díla Marka Pražáka
Foto: Opava
Popisek: Opava

Výstava děl Marka Pražáka zahrnuje mimo jiné velkoformátové obrazy, digitální tisky, bronzové a aluminiové plastiky, vosková plátna nebo videa a deníky z různých období tvorby.

Marek Pražák je všestranný umělec, který se věnuje soše, malbě, kresbě, plastikám solitérnímu designu, performanci, hudbě i literatuře. V loňském roce vyšla jeho další kniha s názvem Hallada o Olejovém Městě. „Tyto apokalyptické texty – písně vznikly po návratu z peruánské džungle a konfrontují tento zdánlivě „rájský“ prostor s prostorem, ve kterém žijeme nebo jsme nuceni žít,“ říká Marek Pražák.

„V díle Marka Pražáka se vše propojuje se vším, vizuální média, text i zvuk. Silně individualistickou tvorbu doplňuje vrozená expresivní performativita autora, která je nepřehlédnutelná především u jeho hudebních a poetických vystoupení,“ vysvětluje Jan Kunze, kurátor výstavy a dramaturg Opavské kulturní organizace. „Výstava v Galerii Obecního domu není pouhým navěšením obrazů na zeď galerie, ale je to pokus o nevšední nahlédnutí do duše umělce jako originální bytosti,“ dodává Jan Kunze.

Vernisáž, s hudebním doprovodem dua Jindra Holubec, se bude konat 15. května v 18:00 hodin. Vstupné je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…