Opava: Kostel sv. Václava se dočká nové střechy

25.07.2020 13:31

Na více než 7, 5 milionu korun vyjde výměna střešní krytiny opavského kostela sv. Václava, na které se začalo intenzivně pracovat v polovině července. Již v předcházejících týdnech zde ale probíhaly přípravné práce.

Opava: Kostel sv. Václava se dočká nové střechy
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Po dobu rekonstrukce , která by měla být dokončena v půli prosince, je do objektu možné vcházet pouze z Mnišské ulice a je třeba dbát zvýšené opatrnosti. S omezením musí počítat také pořadatelé akcí a zájemci o pronájem prostor.

Střecha kostela je ve velmi špatném stavu, v rámci oprav bude provedena i sanace krovů, zhruba polovina bude vyměněna. Město na rekonstrukci získalo pětimilionovou dotaci z Moravskoslezského kraje, zbytek uhradí z vlastní kasy.

Kostel, který je dominantou Pekařské ulice, vznikl na místě starší sakrální stavby v souvislosti se založením dominikánského kláštera v Opavě opavským knížetem Mikulášem I. Jeho výstavba probíhala ve dvou etapách více než 40 let a dokončený kostel vysvětil v roce 1336 olomoucký biskup Jan VII. Volek. Zasvěcení kostela svatému Václavovi bylo zvoleno na přání zakladatele pro zdůraznění příslušnosti opavských knížat k rodu Přemyslovců.

V současnosti je v majetku města Opavy a je využíván k pořádání společenských, kulturních a osvětových akcí jako jsou koncerty, výstavy, umělecké performance, společenská setkání, shromáždění a svatební obřady. Společně s dominikánským klášterem je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…