Opava: Na Básnický maraton čeká opět netradiční prostředí

17.09.2018 16:01

Už pátý ročník Básnického maratonu se letos odehraje pod hvězdnou oblohou Planetária Ostrava. Návštěvníci si 22. září budou moci vychutnat autorské čtení současných českých i slovenských básníků, kteří si budou předávat po dobu dvou hodin pomyslnou literární štafetu.

Opava: Na Básnický maraton čeká opět netradiční prostředí
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„I přes svůj sportovně znějící název se v případě tohoto specifického maratonu nejedná o žádné básnické závody, nýbrž o intenzivní konfrontaci se současnou poezií a jejími představiteli. Těší nás, že původně zamýšlená jednorázová akce se díky zájmu publika dočkala dalších pokračování a je o ni stálý zájem nejen mezi čtenáři poezie,“ říká Jan Kunze, dramaturg Opavské kulturní organizace (OKO).

Básnický maraton se i v minulých letech odehrával v netradičních kulisách. „Snažíme se vyhýbat kavárnám, klubům a hospodám a nacházet pro formu literárního maratonu nová inspirativní místa. Předchozí ročníky se tak konaly například v mongolské jurtě, indiánském teepee nebo v historickém zájezdním autobuse,“ dodává Jan Kunze.

Letos na posluchače čekají pod se svou tvorbou pod hvězdami planetária Alžběta Luňáčková, Natálie Paterová, Michal Habaj, Jonáš Hájek, Radovan Jursa, Ivana Kašpárková, Jan Kunze a Petr Uvira a Michal Tallo.

„Atmosféra těchto akcí je opravdu neopakovatelná. I když se může obecně zdát, že poezie v současné zrychlené době stojí na okraji zájmu čtenářů, literární maraton nás každoročně přesvědčuje, že tato specifická literární akce bude lidi oslovovat vždycky,“ Dan Jedlička, šéfredaktor nakladatelství Perplex a moderátor Básnického maratonu.

Doprava do planetária a zpět je pro opavské účastníky festivalu zajištěna zdarma Odjezd je v 16:30 ze zastávky u pizzerie UNO v Opavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…