Opava: OKO připravuje projekce festivalu Jeden svět

19.04.2021 11:28

Další ročník celorepublikového Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který pořádá organizace Člověk v tísni, se letos odehraje od 10. května do 6. června v celé republice. V Opavě je regionálním organizátorem 23. ročníku festivalu Opavská kulturní organizace (OKO). Dokumentární filmy tvůrců z celého světa diváky zavedou na nejrůznější místa planety.

Opava: OKO připravuje projekce festivalu Jeden svět
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Letošní festival Jeden svět bude v mnoha ohledech specifický. Pokud se uvolní restrikce k omezení šíření nákazy a lidé se budou moci shromažďovat, proběhne na terase Obecního domu v Opavě, kde uvedeme pět vybraných snímků letošního festivalu. Z pestré nabídky už opavská komise vybrala čtyři snímky, o pátém rozhodne v nejbližší době,“ sdělila Vladana Kašpar Fuchsová, koordinátorka festivalu.

Loňským mottem festivalu Jeden svět se stalo rčení „Až naprší a uschne,“ které reflektovalo projevy environmentální krize v kontextu krajiny a role člověka v ní. Letošní motto „Vypadáváš“ se inspiruje současnou dobou, kdy přesun do digitálního světa zvýraznil společenské nerovnosti a člověk může často ze sítě i virtuálního života tak zvaně „vypadnout“.

„I když současná situace kultuře stále nepřeje, věříme, že bude příznivější a zájemcům budeme moci v rámci festivalu nabídnout už off-line nejen zajímavé snímky, například australský dokument Ponor o potápění v hlubokých ledových vodách Islandu nebo dánský snímek Jak se staví hora o futuristické spalovně odpadu, ale také besedy se zajímavými hosty z našeho regionu,“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace. Zaměření hostů festivalu pak bude korespondovat právě s vybranými snímky.
Připravena je však i online verze festivalu, která nabídne na sociálních sítích dokumentární snímky i doprovodnou aktivitu. „V současné době připravujeme aplikaci Tourstories ve které vytváříme lidskoprávní procházku s názvem Zapomenuté příběhy židovské Opavy. Ta zavede zájemce spolu s historickým výkladem třeba do opavské synagogy, která byla vypálena během Křišťálové noci v roce 1938 nebo na židovský hřbitov v komplexu Městského hřbitova na Otické ulici,“ prozrazuje Simona Juchelková, koordinátorka festivalu.

Vstupné: Vstupenka na celý festival bude stát 240 korun, jednodenní 110 korun, na jednu projekci 80 korun, návštěvníci školních projekcí zaplatí 50 korun. Lidé s průkazy ZTP či ZTP+P budou mít padesátiprocentní slevu na veškeré projekce, které festival pořádá, studenti pak budou mít třicetiprocentní slevu na projekce pro veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…