Opava: OKO zve na zajímavé přednášky o historii Opavska

04.11.2019 19:53

Opavská kulturní organizace (OKO) připravila i na listopad vzdělávací přednášky se zajímavými osobnostmi. Konat se budou v Klubu Art i v Sále purkmistrů.

Opava: OKO zve na zajímavé přednášky o historii Opavska
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Přednášky, spojené s historií Opavska, kdy se zájemci mohou dozvědět zajímavosti o místech, kde žijí nebo třeba i méně známé dějinné souvislosti, mají u návštěvníků velký ohlas. I v listopadu se jich opět ujmou odborníci, ať už jde o Ondřeje Koláře ze Slezského zemského muzea, Pavla Solnického nebo Petra Tesaře ze Zemského archivu v Opavě,“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace.

První přednáška s názvem Vojenská šlechta na Opavsku v letech 1848–1948 startuje 5. 11. v 18:00 hodin v Klubu Art. „Přednáška je zaměřena na konkrétní rodiny a osobnosti spojené s Opavskem, ke kterým patřil například vojenský vynálezce Lenk von Wolfsberg či rakousko-uherští generálové Alfred von Waldstätten a Eduard von Böhm-Ermolli. Pozornost se soustředí také na osudy nobilitovaných vojáků a jejich rodin po pádu monarchie,“ vysvětluje historička Ivana Maloušková z Opavské kulturní organizace. Vstupné na přednášku je zdarma.

Další akce je připravena opět v Klubu Art na 12. 11. od 18:00 hodin. Věnována je podnikatelské rodině Janottů, která není na Opavsku neznámým pojmem. Do dějin města i jeho okolí se její příslušníci zapsali výrazným způsobem. „Znalost rodiny se však často redukuje jen na osobu opavského podnikatele a politika Heinricha Janotty, což by právě přednáška ráda změnila. Představeni tak budou i méně známí příslušníci rodiny s jejich často neznámými, ale o to zajímavějšími osudy,“ prozrazuje Iveta Maloušková. Přednáška bude doplněna obrazovou prezentací a vstupné je zdarma.

Třetí listopadová přednáška z pravidelného cyklu Opava v minulosti i dnes s názvem Působení Řádu německých rytířů v Opavě, se bude konat 13. 11. od 10:00 v Sále purkmistrů Obecního domu na Ostrožné ulici. Vstupné činí 20 korun a vstupenka také platí pro vstup do expozice Cesta města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…