Opava: Opera zůstane, divadlo však musí výrazně šetřit

31.01.2020 21:10

Slezské divadlo v Opavě bude mít i nadále činohru i operu. Z úsporných důvodů však divadlo nebude nadále zaměstnávat sólisty opery, ale bude si je na jednotlivá představení najímat.

Opava: Opera zůstane, divadlo však musí výrazně šetřit
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Ve středu o tom rozhodli opavští radní, kteří schválili novou organizační strukturu divadla, kterou předložilo vedení města. Reagovali tak na státem určené prudké navýšení platů v kulturní sféře, které opavské divadlo vyšlo o zhruba 9 milionů korun více než před rokem a za poslední tři roky dokonce 26 milionů korun. I tak na jeho provoz letos půjde z rozpočtu města 94 milionů korun.

„Divadlo je pro nás klíčovou institucí. Na druhou stranu státem nařízené navýšení platů je tak zásadní položkou, že si 100 milionů korun ročně z rozpočtu města nemůžeme dovolit. Jen za tři roky nás platy včetně odvodů vyjdou o 26 milionů korun více, což je pro město velikosti Opavy obrovská částka. V brzké době se v Opavě setkám s ministrem kultury a chci s ním i o situaci v divadle jednat,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil s tím, že město chce, aby se na provozu divadla ještě významněji než dosud podíleli kraj i stát.

Podle 1. náměstkyně opavského primátora Hany Brňákové nabídku na externí spolupráci na honorářovou smlouvu dostane všech šest současných sólistů opery. „S vedením divadla jsem několikrát diskutovala možnosti, jak a kde uspořit. Pan ředitel mě ubezpečil, že Opavané své oblíbené umělce uvidí i nadále, jen tito sólisté budou v jiném pracovním poměru než dosud,“ uvedla Hana Brňáková s tím, že toto opatření by v letošním roce mělo ušetřit přibližně milion korun, v dalším pak miliony dva.

Úsporná opatření v personální oblasti

Další opatření, které vedení divadla předložilo k projednání radě města, se týkala rovněž organizačních změn uvnitř organizace. Došlo k sloučení pozic šéfdirigenta a šéfa opery. Novou funkci bude zastávat Vojtěch Spurný, který nedávno vyhrál výběrové řízení.

„Mezi další úsporné opatření v personální oblasti patří například také úspora neobsazených pozic z titulu dlouhodobé nemoci, mateřské a rodičovské dovolené, či již ukončených pracovních poměrů. Samozřejmě je to nepříjemné a z pohledu individuálního přístupu k jednotlivcům, kterých se situace osobně dotkla, je mi to líto. Nabízely se však další ještě razantnější varianty. Tato varianta, jednomyslně schválená radou města, umožnila, aby se úspory provozu divadla co nejméně dotkly a služba divákovi zůstala zachována,“ dodala Brňáková.

Divadlo totiž na letošní rok požadovalo z městského rozpočtu bezmála 100 milionů korun, zastupitelé jim však v prosinci schválili částku 94 milionů korun, s čímž vedení divadla souhlasilo. Rok předtím pak město na provoz divadla přispělo částkou 86,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…