Opava: Pořádáte v centru akci, kde chcete postavit třeba stánek? Požádejte si včas o povolení

28.12.2017 16:45

Začátkem roku 2018 vstupují v platnost novinky v zákoně týkající se kulturních památek. Ty se dotknou kohokoliv, kdo si přijde požádat o zábor prostranství na svou akci, a u té příležitosti si chce postavit stánek, pódium, nafukovací oblouk či bude chtít instalovat slavnostní osvětlení třeba i na jeden den.

Opava: Pořádáte v centru akci, kde chcete postavit třeba stánek? Požádejte si včas o povolení
Foto: Opava
Popisek: Opava

Může tak jít o organizace pořádající kulturní i sportovní akce, o politická i náboženská uskupení, ale i jednotlivce. Tato povinnost se týká území městské památkové zóny a ochranného pásma městské památkové zóny města Opavy. O která místa se konkrétně jedná, lze dohledat také na webových stránkách města www.opava-city.cz. Tady je k dispozici i Žádost o vydání závazného stanoviska orgánu státní památkové péče – zóna, kterou musí žadatel vyplnit.

Ve formuláři je nutné vyplnit termín akce, místo konání, organizátora i uživatele zařízení, tj. stánku. Nesmí chybět ani údaj, kde přímo bude stánek, pódium, slavnostní osvětlení atd. postaveno, jak bude vypadat, a případně počet, bude-li jich víc. „Stačí, když daný organizátor vezme katastrální mapu, zakreslí tam stánek a dopíše, že měří například 5krát 3 metry, že to bude hliníková konstrukce pokrytá bílou látkou,“ uvedla příklad vedoucí oddělení památkové péče Lucie Langerová a doplnila, že žadatelé mohou místo popisu přiložit fotografii stánku.

„Je potřeba počítat s tím, že vyřízení vaší žádosti může trvat i měsíc,“ upozornila Lucie Langerová. Žádostí se bude zabývat nejen oddělení památkové péče odboru hlavního architekta a územního plánu, ale také Národní památkový ústav. „V případě, že toto rozhodnutí mít nebudete, hrozí vám sankce,“ dodala vedoucí oddělení na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…