Opava: Přednáška v Artu odhalí původ jmen ulic

23.09.2018 9:34

Díky úspěšnému cyklu přednášek Kde se vzaly, tu se vzaly názvy opavských ulic…, se už zájemci dozvěděli mnohé o jménech ulic, kudy mnohdy chodí a nemají ani zdání, jak vlastně vznikly. Další přednáška se bude konat 24. září od 18:00 do 19:00 hodin v opavském Klubu Art v Obecním domě.

Opava: Přednáška v Artu odhalí původ jmen ulic
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Cyklus přednášek se v minulých měsících setkal s velkým zájmem, a tak v něm pokračujeme. V šesté přednášce se budeme zabývat například minulostí ulic Rudolf Jung Strasse, Kneipp Str., Conrad von Hetzendorf Str. nebo Bruno Hans Wittek Str.,“ prozrazuje Simona Juchelková z Opavské kulturní organizace. Dodává, že další dvě přednášky se letos budou konat ještě v říjnu a v listopadu.

Názvy opavských ulic návštěvníkům tentokrát přiblíží Zdeněk Kravar, překladatel, historik, editor a pracovník Zemského archivu v Opavě. Zájemci si na samotné akci mohou také zakoupit knihu Opavský uličník s podtitulem Historie a současnost ulic a náměstí, jejímiž autory jsou Jaromíra Knapíková a Zdeněk Kravar. V publikaci naleznou abecedně seřazené opavské ulice s informacemi, jak se jmenovaly kdysi a proč nyní nesou ten či onen název. Kniha je plná současných i historických fotografií.

První tabule s názvy ulic se v Opavě objevily v roce 1854 a dochovaly se dodnes. Původně šlo o oválné plechové tabule černé barvy s bílými nápisy. Barva, tvar i velikost se v průběhu let měnily stejně jako jejich názvy. Některé se dochovaly například ve sbírkách Slezského zemského muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…