Opava: První blok výstav letos nabízí divočinu i doteky

13.01.2020 19:02

Od 17. ledna přivítá návštěvníky Domu umění v Pekařské ulici první blok výstav roku 2020, který připravila Opavská kulturní organizace. Tři unikátní expozice potrvají až do 1. března. Vernisáž se bude konat o den dříve, 16. ledna od 17:00 hodin.

Opava: První blok výstav letos nabízí divočinu i doteky
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Uprostřed nefalšované džungle se ocitnou návštěvníci díky výstavě maleb Libora Veselého s názvem Praxe divočiny. Libor Veselý je absolventem Fakulty výtvarných umění v Brně, v roce 1999 studoval na Ecole Supérieure de Beaux- Arts, Lorient ve Francii a poté na Akademii výtvarných umění v Praze. Výtvarník v opavské výstavě pracuje ve svých expresivních dílech s otisky barevných skvrn a ploch, které evokují tvary zvířat i lidské postavy. „Liborova velká plátna jsou krásnou ukázkou bezprostřednosti a naivity, stejně jako absolutní preciznosti. Inspiraci nasává během svých extrémních výprav do hor,“ říká Dominik Beneš, dramaturg Domu umění v Opavě.

Další výstava s názvem Pavilion O2  představí díky kurátoru Tomaszi Wendlandemovi díla autorů z Německa, Polska, České republiky i Taiwanu. Tento unikátní projekt je realizován v rámci Benátského bienále 2019.

Třetí výstava Doteky nabídne obrazy Tibora Červeňáka, který se narodil v Hranicích na Moravě a před sedmnácti lety se přestěhoval do Velké Británie. Tam absolvoval jednu z nejprestižnějších uměleckých vysokých škol v Londýně Chelsea College of Arts. Své obrazy vystavoval v galeriích nejen evropských měst, Vídeň, Stockholm, Helsinky, Paříž, Benátky, Berlín, Londýn, Bristol, Belfast, ale také v New Yorku. Jeho dosud poslední velká výstava proběhla začátkem roku 2019 v jeho rodných Hranicích v Muzejní galerii Synagoga. Výstava Doteky nabízí emocemi nasycené výjevy. Jeho malby jsou ve výrazu proměnlivé, avšak v úhrnu je to dílo držící vnitřním tajemstvím pohromadě.

Letošní dramaturgický plán Opavské kulturní organizace je opět pestrý, aby přinesl zábavu i poučení širokému věkovému spektru návštěvníků. „Celým rokem se potáhne jednotná tematická linka TAJEMSTVÍ. Například tajemný svět vysoké politiky a také života v Opavě na začátku devatenáctého století, v době kongresu svaté aliance, přiblíží doprovodný program festivalu Malá inventura s názvem Trocha historie nikoho nezabije. Budou připraveny také animační programy o životě významných účastníků, jako císař Napoleon i ruský car nebo o řemeslech, která v té době v Opavě kvetla,“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace. Další tajemství letos odhalí například velká interaktivní výstava Tajuplný svět včel, která přiblíží návštěvníkům život významných udržovatelek životního prostředí. Připraveny jsou také koncerty, divadelní představení, festivaly a přednášky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…