Opava: Semafory ve městě čeká modernizace

07.04.2021 12:03

Řada semaforů rozmístěných po slezské metropoli už dosluhuje a volá po modernizaci. Před dvěma lety se proto radní rozhodli nechat vypracovat projektovou dokumentaci k investiční akci s názvem Telematika.

Opava: Semafory ve městě čeká modernizace
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Po jejím zhotovení město zažádalo o dotaci z Evropského strukturálního a investičního fondu v rámci Operačního programu Doprava. Tu se podařilo získat, pokrýt by měla 85 % způsobilých výdajů projektu.

Rekonstrukce se dotkne celkem šesti křižovatek, kde dojde k modernizaci světelných signalizačních zařízení a stožárů (SSZ) včetně kabelových rozvodů, koordinačních kabelů, zřízen bude i nový dispečink. Součástí díla jsou také stavební úpravy zpevněných ploch a chodníků. „Stávající signalizační zařízení na těchto místech jsou stará patnáct, dvacet i více let a jsou za hranicí životnosti. Není možné čekat, až nebudou provozuschopná či natolik poruchová, abychom riskovali bezpečnost řidičů a chodců,“ vysvětlil již dříve primátor Tomáš Navrátil.

S pracemi začne firma vzešlá z výběrového řízení v průběhu dubna. Celkově vyjdou na 34,5 milionu korun, což je téměř o 9,5 milionu méně, než byla předpokládaná cena.

Realizace akce je rozdělena do dvou etap:

I. ETAPA

tabulka

II. ETAPA

tavulka

Modernizace systému světelných signalizací na křižovatkách umožní plynulejší průjezd městem. „Nový systém bude mimo jiné umět zajistit i preferenční průjezd vozům integrovaného záchranného systému, tedy například sanitkám či hasičům. V rámci projektu budou na daných křižovatkách a přechodech pro chodce upraveny také signální a varovné pásy,“ vysvětlil náměstek primátora Michal Jedlička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…