Opava: Stavba penzionu pro seniory byla slavnostně zahájena

16.09.2018 14:50

Slavnostním poklepáním základního kamene byla 11. září zahájena stavba nového penzionu pro seniory v Opavě na Hálkově ulici. Symbolických kladívek se chopili primátor města Radim Křupala, jeho náměstci Martin Víteček, Josef Stiborský a Dalibor Halátek, oblastní ředitel zhotovitelské firmy Metrostav Marek Veselý, a neposlední řadě významný host, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Opava: Stavba penzionu pro seniory byla slavnostně zahájena
Foto: Opava
Popisek: Opava

Penzion IV bude dalším z penzionů spadajících pod příspěvkovou organizaci města Seniorcentrum Opava. Projekt počítá s výstavbou 52 malometrážních bytů v pěti nadzemních podlažích, z nichž 16 bude plně bezbariérových – pečovatelských. Všechny byty budou určeny primárně seniorům, pečovatelské se budou pronajímat ve zvláštním režimu pouze osobám v nepříznivé sociální situaci a se sníženou mírou soběstačnosti.

„Česká populace stárne. Senioři většinou mají zájem, ať již z důvodů finančních či zdravotních, byty menších rozměrů s nízkými náklady, proto velice vítám tento projekt, který takový druh bydlení nabízí,“ uvedla ministryně Jana Maláčová.

„Evidujeme neustálý převis poptávky po bytech, které seniorům poskytují domácí prostředí a zároveň umožňují využití pečovatelské služby. Bytů pro seniory je obecně nedostatek, Seniorcentrum je plně obsazené. Proto jsem velmi rád, že výstavbou nového penzionu můžeme pomoci starším spoluobčanům bytovou otázku vyřešit,“ řekl primátor Radim Křupala.

Stavba za zhruba 100 milionů by měla být hotova v lednu roku 2020. Hrazena bude z městské kasy, dotaci ve výši 9,6 milionu korun získalo město z  Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…