Opava: Výstava se rozloučí se zimou a nabídne i tajemství dobových kabelek

24.02.2022 13:55 | Tisková zpráva

Výstava „Vůně zimní Opavy“ bude v expozici Cesta města v opavském Obecním domě k vidění již jen do neděle 27. března. Zájemce provede nejen obdobím adventu a klasických zimních radovánek, ale i masopustu a rozloučí se se zimou symbolizovaným upalováním Mařeny a Mařáka.

Opava: Výstava se rozloučí se zimou a nabídne i tajemství dobových kabelek
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„V březnu výstavu doprovodí dvě tematické komentované prohlídky Jaromíry Knapíkové, historičky a archivářky Zemského archivu v Opavě, které se budou věnovat tajemství dobových dámských kabelek a doplňků i opavských historických pohlednic,“ říká Ivana Maloušková, historik-kurátor Opavské kulturní organizace.

Prohlídky se budou konat ve středu 9. března od 10:00 a v neděli 20. března od 14:00 hodin. První se koná v rámci pravidelného cyklu pro seniory a jednotné vstupné činí 20 korun, další prohlídka už zahrnuje standardní vstupné do expozice v ceně 80, 50 a 120 korun.

Výstava Vůně zimní Opavy odstartovala loni v listopadu a návštěvníky zavedla do historické zimní Opavy s důrazem na tradice a zvyky, které korespondují s aktuálním zimním obdobím. Výstavu dobových předmětů a fotografií doprovází navíc vůně, například aroma vanilky nebo růží, ukryté v nádobkách. Opavská kulturní organizace ji připravila ve spolupráci se Slezským zemským muzeem, Zemským archivem a dalšími institucemi.

Voňavou výstavu v prostorách expozice Cesta města pak od 2. dubna vystřídají samoobslužné programy pro děti. První z nich s názvem Všeználek Opavy, pomůže nejmladším návštěvníkům rozvíjet znalosti o městě a ti nejúspěšnější mohou dokonce získat medaili. Druhý program pak nabídne aktivity s aktuální tematikou Velikonoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…