Opava otevřela nový parkovací dům

11.06.2022 10:44 | Tisková zpráva

Nový parkovací dům u nádraží Opava východ je hotov, první auta zde zaparkovala v pondělí 6. června odpoledne.

Opava otevřela nový parkovací dům
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Mám obrovskou radost z toho, že se nám podařilo vyřešit jeden obrovský problém s nemožností najít volné parkovací místo poblíž největšího opavského nádraží a přestupního místa na MHD i dálkové autobusové spoje. Stavba je architektonicky velmi vydařená a do tohoto prostoru se velmi hodí. Děkuji všem, kdo se podíleli na náročné přípravě i samotné realizaci,“ řekl opavský primátor Tomáš Navrátil.

Stavba opavského druhého parkovacího domu začala koncem zimy loňského roku, hotovo bylo letos v květnu. Kromě rozsáhlé budovy s cihlovým a železným opláštěním prošla zásadní rekonstrukcí i Skladištní ulice, kde se vybudovala i nová kanalizace a veřejné osvětlení, bylo postaveno místo pro parkování 30 kol či vedlejší pozemní parkoviště. Nechybí ani výsadba zeleně. Celkem zde najde místo 242 vozidel (z toho 32 na parkovišti), pamatovalo se i na nabíječky pro elektrická auta. Ty se mohou nabíjet až čtyři najednou.

Projekt vyšel na zhruba 200 milionů, 85 milionů bude dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a za pomoci Integrované teritoriální investice Ostravské aglomerace, zbytek pak uhradilo město. A důležitá informace pro řidiče. První hodina parkování bude zdarma, další pak bude stát 10 korun za hodinu.

Opava počítá i se stavbou další parkovacích domů, které jsou v auty přeplněném městě jediným ekonomickým způsobem, jak řešit absenci parkovacích míst. V současné době se hledají místa pro možné dva parkovací domy, jeden v Kateřinkách a jeden v Kylešovicích. Zvažuje se i stavba menšího parkovacího domu v areálu Slezské nemocnice. Připravuje stavba podzemního parkování pod novými bytovými domy, které nahradí Slezanku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…