Open House Brno počtvrté otevře nevídané

30.03.2021 17:39

Letošní sobota 29. a neděle 30. května jsou data, která by si měli do kalendáře červeně napsat všichni zájemci o architekturu a brněnskou historii. Na tento termín je naplánován čtvrtý ročník festivalu Open House Br-no (OHB).

Open House Brno počtvrté otevře nevídané
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Během jednoho víkendu se zdarma otevírají široké veřejnosti běžně nepřístupné budovy a objekty. „Ať už bude vývoj epidemie jakýkoliv, festival se přizpůsobí. Naší velkou snahou bude se letos pohybovat i mimo virtuální prostor, aspoň část akcí uspořádat i osobně pro ,živé´ návštěv-níky,“ říká kreativní ředitelka festivalu Lucie Pešl Šilerová ze spolku Kultura & Management. Organizátoři připravili řadu inovativních forem, které umožní dodržení předpisů. Cílem je seznámení návštěvníků s geniem loci zajímavých známých i zapomenutých míst Brna. „Zatím můžeme prozradit první dvě novinky, ale zájemcům doporučujeme sledovat web www.openhousebrno.cz či facebook.com/openhousebrno s průběžnými aktuálními informacemi,“ naznačuje Pešl Šilerová.

V části festivalu se propojí slavné brněnské vily a stavby s objekty ve švý-carské Basileji, kde se Open House koná 24. dubna a kde také působil Miese van der Rohe. Historik architek-tury Carsten Krohn srovná Mieseho brněnskou vilu Tugendhat a Landhaus Lemke. Co dále například lze slíbit, jsou urbanistické edukační programy přímo v terénu.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14370 lidí

Jedním z letošních partnerů akce bude například Český hydrometeorologický ústav v Brně, který zajistí festivalovou předpověď pro všechny návštěvníky. Meteorologové představí nejen své pracoviště a historii, ale i současnost předpovídání počasí. A přiblíží i počasí v minulosti v kontextu konkrétních událostí a míst: například tornáda v roce 1870 nad Starobrněnským klášterem, kde OHB otevře Mendelovo muzeum, knihovnu a další prostory. Další letošní partner festivalu CTP otevře své tři venkovní areály Spiel-berk, Vlněna a areál Ponávka.

Generálním partnerem je TIC BRNO, který stál u zrodu festivalu a spoluor-ganizoval uplynulé ročníky. Open House Brno se tak řadí k dalším vý-znamným městským festivalům, u je-jichž zrodu TIC BRNO stál. „Pomoct novým projektům na svět, zaštítit je v počátcích a následně v roli partnera pomáhat multiplikovat jejich dopady na cestovní ruch v Brně. Takto vnímám roli TIC BRNO,“ vysvětluje ředitelka organizace Jana Janulíková.

Koncept Open House založila v roce 1992 v Londýně Victoria Thornton. Síť Open House Worldwide sdružuje téměř pět desítek členských měst na šesti kontinentech. V České republice Brno a Prahu. Pořádané festivaly každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celím světě, jde o největší architektonickou akci svého druhu na světě. Brno je součástí této sítě od roku 2018. Již první ročník s 24 zapojenými budo-vami přilákal v dubnu 2018 přes osm tisíc návštěvníků. O rok později se zapojilo již 70 budov a objektů, které si prohlédlo na 20 tisíc návštěvníků. Za čtyři roky se na organizaci podílelo na tři sta dobrovolníků. Právě na spolu-práci dobrovolníků je festival celosvěto-vě postaven.

Do uspořádání loňského třetího ročníku již vstoupila pandemie. Organizátoři této překážky využili jako příležitosti a uspo-řádali jako vůbec první ze všech člen-ských měst online festival. Ze svých jarních zkušeností čerpal festival ještě na podzim, kdy nový říjnový termín také narušila druhá koronavirová vlna. Online formou se Brno zapojilo i do listopadového celosvětového 48hodinového festivalu Open House Worldwide.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…