Opravu bazénu připravuje Liberec s jeho původním autorem

29.09.2018 15:54

Při přípravě celkové rekonstrukce plaveckého bazénu spolupracuje město Liberec s architektem Pavlem Švancerem. Právě podle jeho návrhu byl bazén v roce 1984 na Tržním náměstí postaven.

Opravu bazénu připravuje Liberec s jeho původním autorem
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Známý liberecký architekt, který zná své dílo do posledního detailu, je poradcem pracovní skupiny pro modernizaci bazénu, kterou před dvěma lety sestavil primátor města Tibor Batthyány.

„Těší mě, že se pan architekt Švancer chce podílet na budoucí podobě bazénu a jeho osud mu není lhostejný. Jeho zkušenosti jsou pro nás velkým přínosem. Konzultuje s pracovní skupinou důležité kroky přípravy projektové dokumentace. Dá se říct, že je naším poradcem. Zaujalo ho, že naším cílem není přestavět bazén na nějaký aquapark, ale uchovat jeho původní smysl, tedy sportovně relaxační areál, a zachovat charakter stavby, ať už jde o červenou barvu, prosklené plochy a další architektonické prvky,“ říká primátor Tibor Batthyány.

Pavel Švancer ocenil, že město usiluje o záchranu bazénu, a že ho chce zachovat na stejném místě. „Oba jsme se shodli na tom, že si nedokážeme představit takový bazén jako občanskou vybavenost kdekoli jinde než tam, kde stojí. S údivem sledoval, jak někteří politici navrhují stavbu jinde a jinak,“ doplnil primátor.

Plavecký stadion byl v době svého vzniku odborníky vysoce hodnocen. Stal se jednou z nejzdařilejších realizací soudobé architektury ve městě. Význam objektu potvrzují i ocenění, která Pavel Švancer získal - cena mezinárodního bienále Interarch v Sofii z roku 1987 a Cena Josefa Havlíčka v roce 1988. Při stavbě se Švancer neomezil na samotnou budovu, ale řešil ji současně s přilehlou plochou Tržního náměstí, kterou pojal jako odpočinkový prostor.

Budova plaveckého bazénu je hodnotnou ukázkou pozdně modernistické sportovní stavby, spojující v sobě technicistní tendence s emotivním pojetím architektury a právem tak patří k nejhodnotnějším a nejzajímavějším stavbám svého druhu na území České republiky.

Pavel Švancer je absolventem Fakulty architektury a pozemního stavitelství na pražské ČVUT, pracoval mimo jiné v ateliéru u Karla Hubáčka. Vedle četných oceňovaných realizací v Liberci je také spoluautorem přestavby textilní továrny Hedva na zábavní centrum. Mezi jeho další díla patří například památník v Ležákách, pavilon šelem v liberecké Zoologické zahradě nebo Dům kultury v Litoměřicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…