Ostrava: 100 let republiky a módní performance Orchestra

25.09.2018 14:34

Oslavy stoletého výročí republiky jsou v plném proudu. Výstavy, koncerty, filmová a divadelní představení, komentované prohlídky a další kulturní programy zahltily Českou republiku. Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Ostravě se k oslavám přidávají prostřednictvím originální módní performance Orchestra. Módní kousky inspirované prvorepublikovými trendy fashion designera Pavla Jevuly a návrhářského studia alešbáry si můžete zdarma prohlédnout ve čtvrtek 27. září od 19 hodin v ostravském Domě umění.

Ostrava: 100 let republiky a módní performance Orchestra
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Bude to úžasná podívaná. Noblesa meziválečného období má své nenapodobitelné kouzlo. A nejedná se pouze o styl oblékání. Těším se na módní přehlídku, která nám také připomene vybrané způsoby v chování a vystupování lidí. Zážitek jistě posílí i hudební doprovod přehlídky, o který se postará skvělá violoncellistka Daniela Džorova Waldhans. Tato akce bude dalším důkazem, že Moravskoslezský kraj má vysokou kulturní úroveň,“ říká náměstek hejtmana kraje pro kulturu Lukáš Curylo, který nad akcí převzal záštitu.

Exkluzivní originální a jedinečná módní performance se uskuteční přímo ve výstavních sálech ostravského Domu umění. Prvorepublikovou atmosféru navíc dokreslí čerstvě nainstalovaná výstava Černá země? Mýtus a realita, která představí umělce žijící i působící v ostravském regionu v letech 1918–1938.

„Státní barvy jako jeden ze symbolů České republiky jsou v mé kolekci použity formou solitérních jednobarevných modelů, které se propojí do trikolory v závěrečné defilé. Siluety oděvů odkazují na dobové modely z období nově vzniklé republiky v kombinaci s aktuálními trendy,“ vysvětluje módní designer Pavel Jevula.

Módní performance připravila Olo Křížová, kreativní ředitelka Fashion Live! O styling modelek se postará ostravský kadeřnický Felix Ateliér. Večerem provede moderátor České televize Radek Erben.

Černá země? Mýtus a realita

„Naše kolekce dámských šatů je inspirována obdobím 20. a 30. let v Československu od radostné atmosféry první republiky, včetně dekadentních večírků umělecké společnosti, přes narůstající hrozbu světové války až po smutné časy v protektorátu, kdy si ženy často kladly otázku, co všechno jsou ochotny udělat pro záchranu života,“ uzavírají alešbáry své pojetí kolekce.

Od 18 hodin do 19 hodin módní performance doprovodí prvorepublikově laděný kulturní program a možnost prohlédnout si výstavu Černá země? Mýtus a realita zdarma. Uvidíte prvorepublikové automobily, vyfotíte se v prvorepublikovém fotokoutku včetně dobových rekvizit a zatančíte si s lektory swingu třeba i přímo ve výstavních sálech. Ve čtvrtek 27. září bude výjimečně z důvodu příprav módní performance Dům umění pro veřejnost otevřen až v 18 hodin. Více informací ZDE

alešbáry / Aleš Šeliga, Bára Šeligová jsou módní návrháři, designéři, výtvarníci, externí pedagogové a zakladatelé studia alešbáry. Vedle designu se zabývají také výtvarnou činností a scénografií. Studio bylo založeno v roce 2001 a během své existence si vydobylo prestiž v českém i středoevropském kontextu oděvního designu. Tradice ateliéru sahá až do doby první republiky, na ni designéři navazují a propojují ji se současnými tendencemi. Každý rok představí alešbáry jednu ucelenou módní kolekci. Studio získalo řadu ocenění, například Dobrý design, Top Styl Designér, nominaci v Czech Grand Design – Fashion Design, nominaci Czech Grand Design – Obchod roku. Zastoupeni jsou ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Moravské galerii v Brně a v soukromých sbírkách.

Oděvní designér Pavel Jevula ve své tvorbě dlouhodobě zpracovává sociální témata. Výročí 100 let vzniku České republiky chce připomenout kolekcí Re: 18 / Reminiscence / Respekt / Republika / Re: 18 / Respekt k české krajině / Reminiscence 1918 / Restaurace národních symbolů, která se k němu vztahuje. Výběr materiálů použitých při tvorbě kolekce, podléhal kritériu "Made in Czech republic". Vlna z Brna, tyly a krajky z Letovic, trikolorové stuhy z Dobrušky podporují kvalitní české výrobce. Modely byly ušity v Brněnském ateliéru Pavla Jevuly. Celá kolekce je tedy oslavou české textilní a oděvní tvorby. Kolekce bude po přehlídce k dispozici ke zkoušení a zakoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…