Ostrava: Asistenti přepravy budou nově doprovázet i noční spoje

06.02.2019 14:47

Dopravní asistenti budou společně se strážníky doprovázet v Ostravě i noční spoje. Dopravní podnik tak vyšel vstříc požadavkům cestujících.

Ostrava: Asistenti přepravy budou nově doprovázet i noční spoje
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Asistenti přepravy doprovázejí vybrané linky městské hromadné dopravy v Ostravě dva roky. Působí preventivně, pomáhají cestujícím a z vozů vykazují lidi bez platné jízdenky. Zpočátku Dopravní podnik Ostrava zaměstnával 10 asistentů, nyní působí v jeho řadách 60 asistentů přepravy. Cestující jejich činnost hodnotí kladně. Kritizovali je zejména lidé, kteří jezdili bez jízdenek, dokonce byli nařčeni z rasismu, nicméně při všech zásazích asistovali strážníci Městské policie Ostrava a z přepravy byli vylučování vždy jen lidé, kteří chtěli cestovat bezplatné jízdenky anebo jízdenku si odmítali zakoupit.

Podle šetření dopravního podniku zpočátku asistenty vnímalo kladně 35,5 procenta cestujících, v loňském roce to bylo již 60 procent.

„Silně vnímáme, jak důležitý je pro naše cestující pocit bezpečí v našich vozidlech. Od začátku jsme chtěli asistenty přepravy také na nočních linkách. Z dat, která máme k dispozici, víme, že si je cestující v noci přáli. Stejně tak nás podporují v plánu mít kamerový systém ve všech vozidlech MHD do konce roku 2020,“ uvedl ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Dopravní podnik instaluje stále více kamer v dopravních prostředcích i na zastávkách. V současnosti má ve svých téměř 250 vozech více než 1800 kamer, do roku 2020 přibude dalších 1749 kamer do 311 vozidel. Kamery jsou v současné době umístěny zhruba ve 40 procentech vozidel a na 45 zastávkách.

Dopravní podnik Ostrava v roce 2018 přepravil téměř 98 milionů cestujících, což je nejvíce za posledních sedm let. Ve srovnání s rokem 2017 jde o nárůst o sedm procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…