Ostrava: Děti vyjedou za čerstvým vzduchem v náhradním termínu

05.05.2020 11:38

Děti z ostravských základních a mateřských škol, které nestihly na jaře kvůli nařízeným epidemiologickým opatřením v souvislosti se šířením koronaviru absolvovat ozdravný pobyt hrazený ze speciálního fondu města Ostravy, by mohly jet na podzim.

Ostrava: Děti vyjedou za čerstvým vzduchem v náhradním termínu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Návrh Rady města Ostravy na prodloužení termínu pro realizaci pobytů budou schvalovat zastupitelé na svém květnovém zasedání. „Z programu na školní rok 2019/2020 měl jet na ozdravné pobyty rekordní počet 4 342 školáků. Přestože ještě nemáme informace ze všech škol, už nyní víme, že mnohé z nich pobyt před zavedením epidemiologických opatření nestihly. Proto jsem navrhla radě, abychom jejich realizaci posunuli na termín od prvního října do dvacátého prosince. Děti tak nepřijdou o plánové pobyty, které by za normálních okolností byly ukončeny koncem dubna. Už teď máme potvrzeno, že by školy prodloužení využily minimálně pro tisícovku žáků a předpokládáme, že se přidají ještě další," řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Anketa

Vadí vám, že policie a soudy stále popotahují Petra Nečase?

12%
88%
hlasovalo: 9934 lidí

Ozdravné pobyty hrazené z Fondu pro děti ohrožené znečištěným ovzduším nebylo možné realizovat v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu a vládou nařízenými opatřeními už od poloviny března. Z 35 škol, které měly schválenou finanční podporu z fondu na jarní pobyty, stihli celý pobyt realizovat pravděpodobně pouze žáci ze dvou škol. Zájem o prodloužený termín zatím deklarovalo 16 škol, které si již předjednaly říjnové termíny pobytu na horách. Tři školy si v náhradním termínu chtějí dokončit pobyt, který musely ukončit předčasně. Z fondu se budou hradit případné stornopoplatky za zrušené pobyty. Školy, které se rozhodnou nevyužít prodloužený termín, budou dotaci vracet.

Dotace a příspěvky na ozdravné pobyty město Ostrava poskytuje mateřským a základním školám každoročně už roku 2010, kdy byl zřízen Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší. Město do něj původně vkládalo každý rok 5 milionů korun, aktuální příspěvek je 22 milionů korun ročně. Přispívají do něj také průmyslové podniky. Celkem už bylo do fondu za dobu jeho existence vloženo městem a znečišťovateli 126 651 000 korun. Za dobu existence fondu vycestovalo do hor s příspěvkem z fondu města více než 21 tisíc dětí. Poprvé ve školním roce 2010/2011 odjelo do hor za čistým vzduchem 1543 dětí, ve školním roce 2018/2019 jich už bylo 3600.

Loni bylo ve fondu k rozdělení 23,6 milionu korun. Pro sezónu od listopadu 2020 do konce dubna 2021 je jistý příspěvek města ve výši 22 milionů korun, dary od znečišťovatelů přicházejí v průběhu roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …