Ostrava: Dny NATO 2018 si na letišti užilo 220 tisíc návštěvníků

17.09.2018 11:29

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády České republiky byly letos tematicky věnovány 100. výročí založení Československa. Příchozí viděli historickou techniku a mohli ji porovnat se současnou výzbrojí.

Ostrava: Dny NATO 2018 si na letišti užilo 220 tisíc návštěvníků
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Po oba víkendové dny navštívilo akci na letišti Leoše Janáčka v Mošnova přes 220 tisíc lidí. Víkendový program během 16 hodin poskytl přes 40 dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi. Návštěvníci měli příležitost zhlédnout nejen přibližně 100 kusů letecké techniky, ale také více než 500 kusů pozemní techniky.

Diváci se zapojili také do hlasování o nejlepší letovou ukázku na Facebooku města Ostravy. Pro vítěze byl tradičně nachystán pohár primátora Ostravy Tomáše Macury. Nejvíce hlasů získal kapitán Ivo Kardoš na stroji Saab JAS-39 Gripen. Poprvé v historii této ankety zvítězil český pilot.

Během letošních Dnů NATO předvedlo své schopnosti a techniku v dynamických i statických ukázkách 20 účastnických zemí, včetně premiérového představení Chorvatska v podobě akrobatické skupiny Křídla bouře. Spojené státy, jež se pro letošní rok zhostily role speciální partnerské země, předvedly kromě letecké techniky i premiérovou pozemní obrněnou techniku. Tu prezentovali i další dva zahraniční účastníci, Německo a Polsko.

Na své si přišli i milovníci dopravy

Letošní ročník Dnů NATO obohatily historické prvky, neboť v rámci statické expozice byl díky spolupráci se Slezským zemským muzeem věnován rozsáhlý prostor historické vojenské technice i jejím replikám. Ty společně s nejmodernějšími stroji ilustrovaly technologický pokrok, jímž si československé a následně české ozbrojené síly prošly.

Město Ostrava připravilo pro návštěvníky relaxační zónu s fotokoutkem, laserovou střelnici s pohyblivými terči, praktickými informacemi o Ostravě a okolí. Na své si v městské zóně přišli milovníci dopravy, pro které byla připravena fotografická výstava dokumentující vývoj hromadné dopravy na Ostravsku, doplněná o atraktivní trojrozměrné exponáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…