Ostrava: Hmyzí domky navrací do města přírodu

13.08.2021 11:41

Jedním z následků překotné urbanizace minulých let byl ústup živé přírody z jednotlivých městských částí, což se podepisovalo na kvalitě a komfortu života jejich obyvatel. Za poslední roky se situace v mnohém zlepšila, jak se můžeme sami přesvědčit.

Ostrava: Hmyzí domky navrací do města přírodu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

V zelených porostech našich ulic jsme si zvykli vídat zajíce, veverky, sem tam dokonce i nějakou tu srnku. A přes cestu pochodující ježek už nás při návratu z nočního tahu rovněž nepřekvapí. Trochu stranou pozornosti však doposud zůstávala jedna významná část celkové biodiverzity – hmyz.

Právě proto město Ostrava v rámci dotačního programu fajnOVY prostor podpořilo projekt s názvem Hmyz je fajnOVY aneb Ostravský hmyzí mobiliář. V jeho rámci vznikne na území celého města osm unikátních příbytků pro brouky, mravence, včely a další zástupce přepestré hmyzí říše.

„Jde o projekt, jehož autory jsou spolek Fiducia a Okrašlovací spolek. Město ho podpořilo částkou 500 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová. „První hmyzí domek, který nese podobu loďky, už funguje v Komenského sadech, další přibydou například v Porubě, Hrabůvce nebo Přívoze. Ráda bych zdůraznila, že domky navrhnou a zhotoví ostravští výtvarníci, designéři, architekti a sochaři, kteří už mnohdy mají výborné renomé ve svých oborech.“

Součástí instalace domků pro hmyz jsou i „hmyzí dílny“. V jejich rámci si každý zájemce může pod dohledem příslušného tvůrce svůj hmyzí domek vyrobit a odnést na svůj balkon či zahradu. Místo i čas konání, spolu s dalšími podrobnostmi, jsou k dispozici ZDE.

Vhodné podmínky pro návrat užitečného hmyzu do městského prostředí Ostrava podporuje také jinými způsoby, ať už výsadbou trvalkových záhonů, květinových lučních porostů nebo zbudováním  broukoviště v travnaté ploše u náměstí Dr. E. Beneše, které zde bylo instalováno dočasně, do doby urbanistického řešení celého prostoru.

Náměstkyně Kateřina Šebestová připomíná další plusy, které tyto hmyzí aktivity přinášejí: „Zásluhou těchto projektů zasazujeme přírodní prvky do míst, kam by si dnes jen obtížně hledaly cestu. Domky navíc budou esteticky zajímavé a věřím, že sehrají určitou vzdělávací funkci, kdy se například děti s touto problematikou seznámí takto zábavnou formou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…