Ostrava: Iva Janžurová zahájila ostravský Knižní festival

01.03.2020 17:02

Ostravský Knižní festival se koná na výstavišti Černá louka v pátek a sobotu 28. a 29. února. Návštěvníky čeká pestrý program s besedami spisovatelů, debatami, přednáškami, autogramiádami a představením knižních novinek.

Ostrava: Iva Janžurová zahájila ostravský Knižní festival
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Tváří letošního Knižního festivalu je herečka Iva Janžurová. Ta se také krátce po otevření festivalových bran besedovala o svém vztahu ke knihám s rozhlasovým reportérem před beznadějně zaplněnou zónou Českého rozhlasu, který besedu vysílal v přímém přenosu.

V Ostravě představují nakladatelství a knihkupectví knižní novinky. Návštěvníci si mohou koupit tradiční knihy a časopisy, ale také netradičních e-booky nebo audiobooků. Se svými novinkami a aktualitami přijela nakladatelství z celé republiky, např. Albatros Media, Knihcentrum s Pemicem a Bookmedii, dále nakladatelství JOTA, Hejkal, Mladá fronta, MOBA, HOST, Epocha, Kazda, Paseka, Slovart, Šulc-Švarc, Seqoy, edice České televize aj. V zóně malých nakladatelů představují knižní novinky Meander, Protimluv, Akropolis, Knihy Radosti, Golden Dog, Carcosa, Cesty domů a mnoho dalších. Svou vlastní zónu vytvoří Knihovna města Ostrava s dalšími ostravskými kulturními organizacemi a knihovnami. Vystavuje také knihovna Václava Havla. Knihy s ostravskou tematikou vystavuje také antikvariát a klub Fiducia, spisovatelka Eva Tvrdá a záhadolog Arnošt Vašíček, který návštěvníkům zodpovídal dotazy týkající se údajného hrobu legendárního hunského vůdce Attily pod vrchem Štandl u Frýdku-Místku.

Hlavní program probíhá na pěti scénách. Zajímavá aktuální témata se probírají na Scéně Voices of Freedom – Respekt, kterou nově připravilo Centrum PANT ve spolupráci s týdeníkem RESPEKT. Opět se ponoříte do světa fantazie v zóně Sci-fi – Fantasy – Komiks. Scéna Nakladatelská je věnována besedám, představení autorů a jejich novinek. Zcela nová je zónu a Českého rozhlasu Dvojka a Českého rozhlasu Ostrava, která nabízí dvoudenní program plný rozhovorů se zajímavými a známými osobnostmi českého show businessu spojený s živým vysíláním do obou rádií. V Komorním sále se konají dílny tvůrčího psaní, přednášky, besedy malých nakladatelství anebo Večerníčky pro děti.

Z hostů a autorů, s nimiž se na festivalu setkáte, můžeme jmenovat tyto osobnosti: youtuber KOVY, umělci Vladimir 518 a Robert Vano, spisovatelé Alena Mornštajnová, Halina Pawlowská, Karin Lednická, Klára Smolíková, Martina Boledovičová, Anna Freimannová, Kateřina Šardická, Iveta Svobodová, Terezie, Theimerová, Eva Tvrdá, Magda Váňová, Alena Vorlíčková, Jiří Walker Procházka, Arnošt Vašíček, Martin Bečan, Jakub Trpiš, divadelní herci a moderátoři Albert Čuba, Igor Orozovič, „Tři tygři“ Štěpán Kozub, Robin Ferro a Vladimír Polák, Ladislav Goral, Josef Podstava, Kateřina Huberová, Dagmar Misařová, Andrea Procházková.

Knižní festival se koná na výstavišti Černá louka v pavilonu A. V pátek je festival otevřen do 18.30 hodin, v sobotu od 9.45 do 18.30 hodin. S Knižním festivalem probíhá současně veletrh cestovního ruchu Dovolená. Vstupenky platí na obě akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …