Ostrava: Městské autobusy budou pomáhat na Ukrajině

06.06.2022 12:03 | Tisková zpráva

Tři autobusy Solaris Urbino 12 z vozového parku Dopravního podniku Ostrava (DPO) odjely jako pomoc pro Ukrajinu. Jedná se o dodávku, která je na základě dohody mezi Českou republikou a Ukrajinou darem v rámci humanitární pomoci. Hodnota daru je 220 tisíc korun. Pomoc zorganizovalo statutární město Ostrava.

Ostrava: Městské autobusy budou pomáhat na Ukrajině
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Za ukrajinskou stranu je příjemcem daru Hlavní odbor státní pohotovostní služby Ukrajiny ve Lvově. Dodávka je součástí komplexního daru města Ostrava Ukrajině, který obsahuje i hasičské vozidlo s 52metrovým automobilovým žebříkem.

„Jde o dieselové vozy, které pro provoz MHD v Ostravě již nevyužíváme. Byly vyřazeny v rámci obnovy vozového parku. Je to ale plně provozuschopná technika, která jinde může smysluplně posloužit. Jsme rádi, že město tento krok iniciovalo, a Dopravní podnik Ostrava tak může být součástí humanitární pomoci Ukrajině. Laskavost a spolehlivost jsou hodnoty, na kterých Dopravní podnik Ostrava stojí, a těší nás, že máme příležitost ukázat, že nejde jen o prázdná slova,“ uvádí Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

„Darované autobusy jsou dalším střípkem v mozaice pomoci, kterou zajišťujeme od prvních okamžiků invaze na Ukrajinu. Poskytli jsme finanční i materiální pomoc a dle možností zajišťují pomoc potřebným také organizace města. Dopravní podnik mezi ně náleží, již 2. března umožnil ukrajinským uprchlíkům cestování v MHD zdarma. Na Ukrajině ale poslouží také hasičské vozidlo s automobilovým žebříkem, které současně darujeme. Nicméně pokračujeme i pomocí související s ubytováním, nalezením práce či vzděláváním dětí uprchlíků ve městě, tak aby měli možnost žít běžný život,“ dodal ostravský primátor Tomáš Macura.

Darované vozy zamířily do města Lvov, kde by měly sloužit k přepravě ve veřejné dopravě. S ohledem na potřeby ukrajinské strany však není vyloučeno i jejich využití jinde při převozu nemocných či raněných.

Převoz techniky byl zajištěn příslušníky HZS ČR, kteří se také organizačně podíleli na předání daru ukrajinské straně. Rovněž je potřeba zmínit i bezúplatnou pomoc pražské společnosti Gerlach, s. r. o., při zajištění celního odbavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…