Ostrava: Na chodnících se skví nové Stolpersteine

10.08.2015 18:03

V dlažbě na chodníku před domem číslo 8 v Pobialově ulici v Moravské Ostravě se objevily 5. srpna dvě netypické dlažební kostky s mosaznou destičkou, na níž je vyryt krátký nápis. Říká se jim Stolpersteine. Ty v Pobialově ulici jsou věnovány památce Berty a Edity Apelbaumovým, které byly zavražděny 5. října 1942 v nacistickém táboře v Treblince. Dům číslo 8 byl jejich poslední adresou před deportací.

Ostrava: Na chodnících se skví nové Stolpersteine
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Kostky v dlažbě usadil německý umělec Gunter Demnig, který přišel na začátku 90. let minulého století s myšlenkou vyrábět miniaturní, velké deset na deset centimetrů a pro všechny dostupné památníčky ve formě dlažebních kostek, upomínající na oběti holocaustu. Projekt našel celosvětovou podporu a k dnešnímu dni jich vložil do chodníků v různých městech na 54 tisíc. Ve většině jazyků se pro ně také ujalo německé pojmenování Stolpersteine, které lze do češtiny přeložit jako „kameny, o které se zakopává“. Přesně to je také jejich cílem. Lidé mají o ně zakopávat, a když se skloní, aby si přečetli, co je na nich napsáno, pokloní se zároveň památce oběti.

V Ostravě se první Stolpersteine objevily v roce 2010. Nyní požádali o jejich položení potomci dalších 12 rodin. Nová pietní místa vznikla na chodnících v ulicích Záluženského, Na Hradbách, Hornopolní, Poštovní, Nádražní třída, Musorgského, Chelčického, Tyršově, 28. října a Pobialově. Celkem jich tam Gunter Demnig usadil 26. Mezi žadateli byli především příznivci sdružení Ostravaci v Kingstonu u Londýna, které založili potomci ostravských židovských rodin, které musely v minulosti město opustit a jejichž členové mnohdy zahynuli v nacistických táborech.

Výrobu pamětních kamenů zajišťují na své náklady zřizovatelé, jejich usazení se realizuje ve spolupráci s kanceláří primátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…