Ostrava: Na velkokapacitní očkovací centrum přispěly i soukromé společnosti

25.03.2021 21:22

Činnost velkokapacitního očkovacího centra v Ostravě na Černé louce, které je v provozu od 1. března, podpořily materiálními a finančními dary i ostravské firmy. Rada města v úterý 23. března rozhodla o přijetí darů od čtyř z nich.

Ostrava: Na velkokapacitní očkovací centrum přispěly i soukromé společnosti
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Společnosti OKK Koksovny, Ostravské vodárny a kanalizace, BorsodChem MCHZ a Heimstaden Czech přispěly na vybavení a provoz centra finanční částkou v celkové výši 250 tisíc korun a dále movitým darem kamerového systému v obdobné hodnotě. Veškerou výpočetní techniku do očkovacího centra zdarma navíc poskytla další ostravská společnost Autocont.

„Velkokapacitní očkovací centrum na Černé louce, které je největším očkovacím místem v celém kraji, vzniklo jako společný projekt města Ostravy, Moravskoslezského kraje, Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Vybudovala jej městská společnost Černá louka. Od zahájení provozu zde zdravotníci již naočkovali proti onemocnění covid-19 téměř 17 tisíc lidí. Oceňujeme, že zodpovědný a solidární přístup v této těžké době projevily také firmy sídlící v Ostravě, které přispěly na pokrytí jednorázových nákladů spojených s vybudováním očkovacího centra. Moc jim za to děkujeme. Ukazuje se, že masivní a rychlé očkování je jedinou cestou, jak porazit epidemii a co nejdříve se vrátit k normálnímu životu," řekl primátor Tomáš Macura.

V očkovacím centru na Černé louce už od samotného počátku fungují tři stacionární termokamery s příslušenstvím v hodnotě téměř 250 tisíc korun, které darovaly OKK Koksovny. Slouží k měření teploty klientů při vstupu do očkovacího centra. „Ochotně jsme se připojili ke zřízení očkovacího centra, protože zdraví je tou nejcennější hodnotou nás všech. Rychlé proočkování ostravského regionu je pro naši společnost stejně důležité jako zdraví našich zaměstnanců," uvedl mediální zástupce společnosti OKK Koksovny Jindřich Vaněk.

Na vybudování očkovacího centra věnovaly dále po 100 tisících korunách Ostravské vodárny a kanalizace a Heimstaden, 50 tisíc korun přidala společnost BorsodChem MCHZ.

„Tímto solidárním gestem potvrzujeme pevnou sounáležitost s městem Ostravou. Společnosti OVAK záleží na zdraví nás všech a na brzkém návratu do běžného každodenního života," sdělil statutární ředitel společnosti Petr Konečný.

Kromě finanční podpory očkovacího centra zajistila společnost Heimstaden i pitný režim pro čerstvě naočkované pacienty. „Po více než roce jsme všichni unavení, naštvaní a apatičtí ze všech omezení, kterými se musíme řídit. Přál bych si, abychom se znovu vrátili zpět k tomu, jak jsme žili dříve. Očkování je zatím nejrychlejším řešením a já pevně věřím, že zabere," dodal generální ředitel Heimstaden Jan Rafaj.

Na úhradu nákladů na výstavbu velkokapacitního centra přispěla také společnost BorsodChem MCHZ. Její jednatel Vladimír Karkoška doplnil: „Naše společnost je součástí Ostravy, rádi jsme proto finančně podpořili iniciativu města ohledně zřízení očkovacího centra na Černé louce. Po dodávkách dezinfekce se jedná o další příspěvek pro občany města v této nelehké době."

Očkovací centrum v Pavilonu A na Černé louce funguje dvanáct hodin denně sedm dní v týdnu. Mělo by být v provozu podle potřeby, pravděpodobně nejméně do konce letošního října. Aktuální počet očkovaných klientů se pohybuje mezi 500 - 1000 denně podle dostupnosti vakcín. Předpokládá se, že během dubnu bude dosažena jeho projektovaná kapacita 1800 podaných dávek denně. Do čtvrtku 25. března v něm dostalo vakcínu 16 904 lidí, což je 11,1 procenta z celkového počtu naočkovaných v kraji od samého začátku vakcinace.

„V případě garantovaného dostatku a stability dodávek vakcín jsme přitom schopni rychlými opatřeními zvýšit kapacitu očkovacího centra na Černé louce až k hranici tří tisíc dávek denně. Nejenom pro tento případ uvítáme další zapojení privátních subjektů – ostravských podniků – a víme, že někteří již takovou možnost zvažují. Více, než o samotnou částku takové podpory, jde o vyjádření solidarity v boji proti společnému nepříteli," dodal primátor Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…