Ostrava: Ne dalšímu rozšíření spalovny nebezpečných odpadů

07.08.2019 18:18

Moravskoslezský kraj nedovolí ani gram škodlivin v ovzduší navíc. Ministerstvu životního prostředí, které v procesu EIA posuzuje vliv rozšíření spalovny nebezpečných odpadů CENNZO v Ostravě-Mariánských Horách na životní prostředí, vydal nesouhlasné stanovisko.

Ostrava: Ne dalšímu rozšíření spalovny nebezpečných odpadů
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

„Záměr společnosti SUEZ Využití zdrojů, a. s. postavit v Ostravě druhou linku spalovny nebezpečných odpadů vyvolává bouřlivé diskuze. Rozumím lidem, že chtějí dýchat co nejčistější vzduch, já sama mezi ně patřím. Krajská samospráva dlouhodobě důrazně vyžaduje, aby v regionu nedocházelo k nárůstu emisí vypouštěných do ovzduší. Také nechceme připustit, aby se k nám vozil odpad z jiných krajů,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Moravskoslezský kraj jako dotčený územní samosprávný celek v procesu EIA, důkladně posoudil nově přepracovanou dokumentaci vlivů záměru rozšířit spalovnu na životní prostředí. „Nesouhlasíme s realizací výstavby a provozu nového zařízení k termickému zpracování odpadů zejména proto, že investor i nadále předpokládá, že se v novém zařízení budou likvidovat také odpady z jiných krajů.  To je v rozporu s našimi požadavky. Navíc spalovna by měla být umístěna do prostředí s trvale zhoršenou kvalitou ovzduší. Další možné zvýšení emisí znečišťujících látek v ovzduší je však pro kraj nepřípustné,“ vyjmenovala hlavní důvody, proč kraj řekl Ministerstvu životního prostředí NE dalšímu rozšíření spalovny nebezpečných odpadů v Ostravě, náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová.

Dodala, že kraj zároveň požaduje, aby provozovatel spalovny realizoval prokazatelná kompenzační opatření u znečišťujících látek, které v oblasti přispívají ke zhoršené kvalitě ovzduší, tj. prachové částice a organické polutanty. „Kompenzační opatření povedou v daném území ke snížení celkových emisí problémových znečišťujících látek, a tím zachovají nebo zlepší situaci z pohledu ochrany ovzduší,“ řekla náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová.

Společnost SUEZ Využití zdrojů, a. s. chce postavit druhou linku spalovny nebezpečných odpadů v Ostravě-Mariánských Horách. Znamená to rozšířit stávající linku s kapacitou 25 tisíc tun odpadu ročně o dalších 20 tisíc tun. Po veřejném projednávání záměru, na kterém zazněla řada zásadních připomínek, vrátilo Ministerstvo životního prostředí firmě dokumentaci k přepracování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…