Ostrava: Nový rentgen v městské nemocnici je šetrný k pacientům

11.09.2019 17:31

V Městské nemocnici Ostrava začali používat nový rentgenový přístroj. Na oddělení Radiologie a zobrazovacích metod na něm týdně pořídí až 500 snímků. Zařízení ARCOMA Precision je od švédského výrobce a včetně provedení stavebních úprav spojených s instalací přišlo na 8,2 milionu korun včetně DPH. Nahradilo již nefunkční přístroj z roku 2003.

Ostrava: Nový rentgen v městské nemocnici je šetrný k pacientům
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Vítězem veřejné zakázky na dodání nového zařízení se stala firma AURA Medical s.r.o. Městská nemocnice má k dispozici čtyři rentgenové přístroje, dva jsou již vyměněny za nové, další dva na svou obměnu ještě čekají.

"Na novém rentgenovém přístroji se provádí veškerá skiagrafická vyšetření, pořizuje tedy statické snímky pro celé spektrum našich oborů i pro praktické lékaře mimo nemocnici. Od nového zařízení, které je plně digitalizováno, očekáváme lepší a kvalitnější zobrazení za použití co nejmenší dávky záření pro pacienty a také komfortnější práci pro obsluhující personál,“ uvedl ředitel MNO Petr Uhlig.

K další modernizaci a doplnění přístrojového vybavení nemocnice bude docházet i v následujících týdnech. Aktuálně MNO soutěží endoskopickou techniku včetně pozáručního servisu a spotřebního materiálu, v celkové hodnotě téměř 14 milionů korun.

Endoskopie je vyšetření vnitřních orgánů zrakem pomocí optických přístrojů – endoskopů, které umožňují provedení odběru vzorku tkáně na histologické nebo cytologické vyšetření, jednoduchý chirurgický výkon nebo složitější břišní laparoskopické operace. Endoskopy se provádí například bronchoskopie, cystoskopie, gastroskopie, kolonoskopie, laparoskopie a další vyšetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…