Ostrava: Ovzduší ve městě pohlídá mobilní měřicí vůz

14.10.2012 7:35

Magistrát města Ostravy ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě udělal další krok v úsilí o zlepšení ovzduší na území města. K přesnější identifikaci zdrojů znečištění poslouží v následující topné sezóně speciální mobilní měřicí vůz.

Ostrava: Ovzduší ve městě pohlídá mobilní měřicí vůz
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Město bude mít imisní vozidlo od Zdravotního ústavu pronajato po 100 měřicích dnů (hlavní fáze měření se uskuteční od října do března 2013), které budou rozděleny na tři díly – 60 dní měření na 6 vybraných místech v Radvanicích a Bartovicích, 20 měřicích dnů v lokalitě Přívoz a 20 dní měření podle potřeb MMO na celé ploše města Ostravy. Vůz je možné nasadit i pro řešení havarijních situací.

Špičkové přístroje v automobilu poskytují on-line výstup na internet, vůz dokáže přímo měřit hodnoty obsahu prachu ve vzduchu o velikosti částic 10, 2.5 a 1 mikrometr (PM10, PM2.5 a PM1), koncentrace oxidů dusíku, oxidů uhelnatého a siřičitého, sirovodíku či stanovit hodnoty přízemního ozónu. Umí také odebírat vzorky pro další analýzu, čímž se dají sledovat i polyaromatické uhlovodíky, těžké kovy, dioxiny a další látky v ovzduší. Součástí měření imisí je taktéž on-line sledování meteosituace, tj. rychlost a směr větru, teplota, tlak, vlhkost a celkové sluneční záření.

„Mobilní měřicí vůz nám výrazně pomáhá s vyhodnocením zdrojů znečištění ve městě, poslední studie Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě ukazuje, že značná část škodlivin (v zimních smogových měsících až 2/3 )  k nám přichází ze sousedního Polska. Také proto nyní budeme ve spolupráci s primátorem města Katovic usilovat o řešení tohoto problému na evropské úrovni,“ vyjádřil se k problematice primátor Petr Kajnar.

„Výhodou mobilních měření je zejména snadný pohyb v terénu a tím možnost podchytit konkrétní situaci na více místech. Díky tomu je možné mobilní měřicí vůz použít pro posouzení vlivu lokálních topenišť, vlivu průmyslových zón, vlivu dopravy a také plošné mapování konkrétních lokalit, průmyslových oblastí, ekologických zátěží atd. Může také poskytnout okamžitou informaci o haváriích,“ řekl náměstek primátora Dalibor Madej.

Kromě toho, že bude speciální vozidlo k vidění v ulicích, objeví se na několika prezentacích pro veřejnost, např. u nákupních center apod. Poprvé bude k vidění 28. října na Prokešově náměstí v rámci Dne otevřených dveří Radnice města Ostravy.

Provoz vozu a veškerý servis bude zajišťovat Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, za celkovou cenu 976 tis. Kč bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…