Ostrava: Poprvé o sdílených řemeslných dílnách

23.11.2015 10:42

Konference Crafting is not dead! – Řemeslo žije! otevřela v Ostravě poprvé otázku rozvoje řemeslných dílen pro veřejnost, tedy nejen pro kutily, ale pro všechny, kteří chtějí přetvářet své nápady do reálných výrobků. Cíle projektu vysvětlili primátor Tomáš Macura, rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák a ředitel Centra podpory inovací VŠB-TUO Martin Duda.

Ostrava: Poprvé o sdílených řemeslných dílnách
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Náš region je dlouhodobě charakteristický nižší podnikatelskou aktivitou a tradicí preferující zaměstnanecký poměr. I proto vnímám jako důležité podpořit malé podniky a živnostníky při realizaci nových podnikatelských projektů. Díky řemeslnému inkubátoru mohou zruční lidé začít s vlastní výrobou za zvýhodněných podmínek a za minimální náklady si ověřit, zda je jejich nápad proveditelný. Nabízí se tak možnost pro cílovou skupinu získat na jednom místě podporu jejich podnikatelských záměrů, ale i prostor pro realizaci nápadů. Ostrava tak získá vynikající příležitost pro rozvoj malého a středního podnikání,“ upřesnil primátor Tomáš Macura.

Inkubátor chce město umístit do Dolní oblasti Vítkovice a na jeho realizaci využít spolufinancování Evropských fondů. „Řemeslný inkubátor budeme realizovat po jednotlivých krocích, postupně budou vybavovány prostory potřebnými stroji, hotový bychom ho chtěli mít nejpozději v roce 2019. Předpokládáme, že připravíme prostor o rozloze zhruba 2000 m2 a v první fázi by v něm mohlo fungovat cca 30-50 uživatelů,“ dodal primátor.

Mezinárodní konferenci Crafting is not dead! – Řemeslo žije! uspořádala 19. listopadu v kompresorové hale Dolu Hlubina Vysoká škola báňská – technická univerzita Ostrava pod záštitou města Ostravy a s podporou agentury CzechTourism. Vystoupili na ní zakladatelé řemeslných dílen ve Francii, Polsku, Rakousku, a také zástupce unikátní sdílené dílny v Plzni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.