Ostrava: Přisedněte si k Leoši Janáčkovi

29.12.2017 14:34

Jiráskovo náměstí v centru Ostravy oživila plastika Leoše Janáčka. Socha znázorňuje sedícího Leoše Janáčka s liškou Bystrouškou v náručí. Celé dílo může sloužit i jako lavička, kdokoliv si může k Leoši Janáčkovi přisednout. Kolemjdoucí tuto možnost využívají a se sochou Janáčka se fotí. Ostrava tak získala další zajímavou atrakci.

Ostrava: Přisedněte si k Leoši Janáčkovi
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Plastika Leoše Janáčka symbolizuje propojení Ostravy se slavným skladatelem. V Ostravě působí Janáčkova filharmonie, koná se hudební festival Janáčkův máj, který se spojil s hudebním festivalem v Hukvaldech a příští rok se uskuteční pod názvem Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. V Ostravě se v srpnu 1928 uzavřel jeho život. 

Sochu Leoše Janáčka nechal na Jiráskovo náměstí instalovat centrální obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Autorem plastiky je 43letý sochař David Moješčík, rodák z nedalekého Frýdku-Místku, který je příznivce hyperrealismu. Je autorem sochy Levitace před svinovským nádražím, Památníku Operace Anthropoid v Praze nebo sousoší Tragikomedie v pražském Činoherním klubu. Vystavuje od roku 1994, Ostravané se mohli s jeho tvorbou seznámit v galerií Fiducia, Domě umění, Sokolské 26 nebo Magně. Svou tvorbu představil i v New Yorku. V roce 2002 získal Cenu Josefa Hlávky.

Socha Leoše Janáčka v životní velikosti, která může posoužit i jako lavička, výrazně oživuje veřejný prostor v Ostravě. Během příštího roku by měly přibýt v Ostravě i další dvě sochy, a to Karla Kryla a Věry Špinarové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…