Ostrava: Pro vzpomínku na Jaroslava Kuberu zhasly radnice i Bolt Tower

03.02.2020 10:04

V den státního smutku za předsedu Senátu ČR Jaroslava Kuberu, který vyhlásila vláda na pondělí 3. února, budou také v Ostravě na budovách města vlajky staženy na půl žerdi a zhasne osvětlení významných dominant. Prezident Miloš Zeman mu chce navíc udělit nejvyšší státní vyznamenání, tedy Řád bílého lva.

Ostrava: Pro vzpomínku na Jaroslava Kuberu zhasly radnice i Bolt Tower
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Jaroslav Kubera zemřel nečekaně ve věku 72 let poté, co zkolaboval ve své kanceláři. Dlouholetému reprezentantovi ODS se dostalo pocty státního smutku stejně jako Karlu Gottovi. Ten zemřel v říjnu 2019, přičemž státní smutek byl vyhlášen 12. října. Předtím se státní smutek týkal bývalého prezidenta Václava Havla, trval od 21. do 23. prosince 2011.

Po vzájemné dohodě města Ostravy a Dolní oblasti Vítkovice zhaslo v neděli 2. února a a zhasne rovněž v pondělí 3. února noční osvětlení věže Radnice města Ostravy, Sýkorova mostu a Bolt Tower v Dolních Vítkovicích.

Dnem státního smutku je pondělí 3. února, na budovách statutárního města Ostravy a institucích, zřízených městem, byla stažena česká vlajka na půl žerdi již v neděli 2. února od 16 hodin. Zpět bude vytažena v úterý 4. února v 8 hodin. Veřejné budovy, kde vlajka nevisí na stožáru, umístily vedle státní vlajky po stejnou dobu černý prapor. Jedná se o uctění památky druhého ústavně nejvýše postaveného muže ČR. Podobně Ostrava postupovala vloni v říjnu, při schváleném státním smutku v den pohřbu Karla Gotta.

Navíc ostravského primátora Tomáše Macuru s panem Kuberou spojovaly velmi dobré osobní vztahy ještě z doby, kdy byl primátorem Teplic, tedy města, které řešilo podobné problémy jako Ostrava. Jaroslav Kubera naše město naposledy navštívil vloni v dubnu.

Podrobnější pokyny k vyvěšování státních vlajek a černých praporů jsou k dispozici na stránkách Ministerstva vnitra ČR ZDE.

V den státního smutku není nutné rušit naplánované kulturní a sportovní akce. Doporučujeme nicméně organizátorům zvolit vhodnou formu uctění památky, například minutou ticha, umístěním černé pásky na sportovních dresech, změnou programu a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.