Ostrava: Revitalizovaný parčík zdobí plastika srdce

03.11.2019 12:54

Parčík před farou v Mariánských Horách zdobí nová plastika. Její okolí bylo upraveno. Náklady na revitalizaci parčíku poskytlo město z programu Fajnovy prostor.

Ostrava: Revitalizovaný parčík zdobí plastika srdce
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Díky programu Fajnovy prostor mohl být upraven zanedbaný parčík před farou v Hozově ulici v Mariánských Horách. Parčík získal také novou plastiku, která nahradila kříž z roku 1885. Nové dílo vytvořil ostravský výtvarník Jaroslav Koléšek. Umělec vyučuje na Fakultě umění Ostravské univerzity, která sídlí hned vedle parčíku, takže s prostorem byl dobře seznámen. Jeho plastika realisticky znázorňuje lidské srdce, Jaroslav Koléšek ovšem navázat na původní kříž a zakomponoval jej do srdce. Při pohledu od kostela divák spatří, že tepny a cévy ve vrchní části srdce opravdu tvoří kříž.

Kolem plastiky byla vysazena zeleň a zřízen přístupový chodníček. V zadní části parčíku stojí památník umučeným občanům v době 2. světové války.

Parčík slavnostně otevřely náměstkyně primátora Kateřina Šebestová a místostarostka obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jana Pagáčová.. „Parčík vypadá krásně. Smyslem projektu Fajnovy prostor je podpořit aktivity místních občanů a komunit, které chtějí zvelebit veřejný prostor. Na úpravy parčíku a novou plastiku město poskytlo z tohoto programu 480 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…