Ostrava: Rozsudek odblokuje rozvoj náměstí Edvarda Beneše

26.03.2019 17:58

Letitý soudní spor Ostravy s akciovou společností Amádeus Real definitivně skončil. Nejvyšší soud zamítl dovolání developera na náhradu škody více než 1,5 miliardy korun za údajně zmařený projekt na dostavbu námětí E. Beneše. Verdikt odblokoval možnosti rozvoje lokality.

Ostrava: Rozsudek odblokuje rozvoj náměstí Edvarda Beneše
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Společnost Amádeus Real přišla v roce 2010 s projektem obchodního centra, které chtěla postavit na volných pozemcích na náměstí Edvarda Beneše a propojit jej s bývalým obchodním domem Ostravica-Textilia, přičemž nejstarší budovu komplexu chtěla zbourat. Obvod Moravská Ostrava a Přívoz měl k projektu připomínky kvůli změnám v původním projektu. Z tohoto důvodu obvod v roce 2012 odmítl umístění stavby. Developerská firma proto nedostala územní rozhodnutí a v roce 2012 odstoupila od smlouvy. O rok později zažalovala město o 1,5 miliardy za zmařenou investici. Okresní soud dal za pravdu developerovi, avšak odvolací krajský soud žalobu v plném rozsahu jako bezdůvodnou zamítl.

Rozsudkem Krajského soudu tak v říjnu 2017 skončilo řízení před obecnými soudy. Krajský soud ve svém ústním odůvodnění konstatoval, že odstoupení od smlouvy provedené společností Amádeus Real není platné a původně uzavřená kupní smlouva nadále trvá. Soud také konstatoval, že statutární město Ostrava se nedopustilo žádného protiprávního jednání a naopak to byl žalobce, kdo své povinnosti řádně nesplnil. Následovalo dovolání developera k Nejvyššímu soudu, které skončilo definitivně ve prospěch města Ostravy. Rozhodnutí Nejvyššího soudu, vyhlášené ve čtvrtek 21. března 2019 na úřední desce, znamená také to, že Amádeus Real zaplatí městu náklady dovolacího řízení 818 928 korun.

„Z rozhodnutí Nejvyššího soudu máme radost. Jedná se o jedno z nejcennějších území v centru města. Musíme stanovit, kam dané území směřovat a věřím, že tuto věc rozhodneme ještě v tomto roce," řekl náměstek primátora Radim Babinec.

Na pozemky navazuje komplex budov Ostravica-Textilia, který však město nevlastní. „Budovy jsou v soukromých rukou a pan primátor intenzivně jedná s majitelem těchto budov o jejich dalším využití," dodal náměstek Radim Babinec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…