Ostrava: Sociální inkluze funguje i v mateřských školách

24.08.2020 15:47

Na začátku září v Ostravě odstartuje na 28 měsíců projekt podpory inkluzivního vzdělávání zaměřený především na předškoláky pro sociálně vyloučené lokality v Ostravě, který ve spolupráci s městem připravuje Rodinné a komunitní centrum Chaloupka.

Ostrava: Sociální inkluze funguje i v mateřských školách
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Nový projekt naváže na předchozí aktivity města, které v pěti mateřských školách a ve středisku volného času v lokalitách se socioekonomicky znevýhodněným a kulturně odlišným prostředím zavedlo asistenty sociální inkluze.

„Ve městě realizujeme menší i celoměstské projekty, které posilují vzdělávání a obohacují standardní vzdělávací systém o nové prvky, od pomoci hůře vzdělavatelným dětem až po otevření nových možností pro zvláště talentované žáky. Máme za to, že peníze vložené právě do vzdělávání a rozšíření běžně fungující nabídky se městu v budoucnu mnohonásobně vrátí. V roce 2017 jsme zahájili pilotní projekt zaměřený na intenzivní individuální vzdělávání zaměřené na konkrétní skupinu předškoláků. Pokračovat v něm budeme i v následujících letech, protože inkluzivní vzdělávání je potřebné nejen na školách, ale je potřeba s ním začít již v rámci předškolního vzdělávání,“ uvedla náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová.

Do původního projektu Rozvoj rovného přístupu ke vzdělávání ve městě Ostrava II, který začal v září 2017 a končit bude za několik dní, se zapojila pětice mateřských škol a středisko volného času, ve kterých působí asistenti sociální inkluze. Na něj naváže nový projekt, na kterém město spolupracuje s Rodinným a komunitním centrem Chaloupka. Kromě pěti původních mateřských škol se do něj zapojily tři další. V každé školce by měl pracovat jeden školní asistent. Tito nepedagogičtí pracovníci budou poskytovat větší podporu zejména dětem ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí, u kterých je předpoklad, že by mohly být ohroženy školním neúspěchem po svém nástupu do základní školy.

Jejich úkolem je dostat se do komunity, úspěšně spolupracovat s rodiči ze sociálně znevýhodněného prostředí a zapojit je do aktivit zaměřených na rozvoj jejich dětí. Pedagogové tak budou mít více času na vlastní práci s dětmi.

„Stěžejní aktivitou projektu je financování pozice školních asistentů, od září jich budeme mít v Ostravě osm. Zvýšíme tak kvalitu vzdělávání dětí na území sociálně vyloučených lokalit v Ostravě,“ dodala Andrea Hoffmannová.

Mateřské školy zařazené do projektu se vybírají podle prokázané docházky dětí z cílové skupiny. Jedná se především o školky z městských obvodů, ve kterých se nachází většina sociálně vyloučených lokalit a s vysokou koncentrací socioekonomicky a kulturně znevýhodněného obyvatelstva, zejména romského etnika.

Celkový rozpočet projektu je 15,6 milionu korun a je plně pokryt z evropských dotací. Spolek Rodinné a komunitní centrum Chaloupka, který je žadatelem o podporu, funguje v Ostravě v oblasti rodinné politiky již patnáct let. Mezi jeho aktivity patří sociální pomoc, poradenství pro pěstounské rodiny, volnočasové aktivity pro rodiny s dětmi a vedení dětských skupin. Město Ostrava bude fungovat jako partner projektu bez finanční účasti.

Město průběžně realizuje projekty sociální inkluze také v základních školách, aktuálně je do jednoho z nich zapojeno 25 škol. Je na něj k dispozici 100 milionů korun, z toho téměř 85 milionů je z Evropských strukturálních fondů, 10 milionů korun pochází ze státního rozpočtu ČR, 5 milionů korun přidalo město Ostrava. Díky tomu jsou nyní k dispozici finance na odborníky z řad školních psychologů, speciálních pedagogů, sociálních pedagogů nebo i školních asistentů. Ostrava je jedním z velmi aktivních měst, které je úspěšné v čerpání dotací na tyto projekty.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…