Ostrava: Studenti strojní fakulty se budou učit restaurovat motocykly

01.04.2019 11:38

Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě (VŠB-TUO) otevřela restaurátorskou dílnu historických motocyklů. Se vznikem dílny je spojen i nový studijní obor, zaměřený právě na restaurování starých strojů.

Ostrava: Studenti strojní fakulty se budou učit restaurovat motocykly
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Budou se v ní také opravovat stroje někdejšího závodníka a akademického sochaře Miroslava Rybičky, který daroval kolekci motocyklů včetně vzácných kousků. Historické unikáty jsou vystaveny v pavilonu C na Výstavišti Černá louka v Ostravě.

Děkan Fakulty strojní Ivo Hlavatý projekt považuje za unikátní a minimálně ve střední Evropě se podle něj obdobný obor nevyučuje. Studenti se na něj budou moci přihlásit od příštího akademického roku. „Dneska máme k dispozici nové moderní technologie, které nám hodně pomáhají. V té naší specializaci bude důležitá jedna věc, že my budeme studenty učit pomocí nových technologií - 3D tisky, 3D skenování," uvedl Hlavatý. Předpokládá, že na tuto studijní specializaci bude možné v ročníku přijmout 15 až 20 studentů.

Strojaři podle něj na trhu práce chybí obecně. „Ve střední Evropě je obor restaurátorství z hlediska strojařiny velice zajímavý a jediný, takže jsme první, kteří to tady spouštíme," uvedl děkan. Absolventi se podle něj budou schopni uplatnit nejen v Česku, ale i zahraničí. „Motocykly a historické automobily jsou po celém světě. Sbírky, které jsou po České republice a nejsou renovované, jsou samozřejmě k dispozici a musíme je renovovat, takže naši absolventi určitě najdou uplatnění," míní Hlavatý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…