Ostrava: Studenti strojní fakulty se budou učit restaurovat motocykly

01.04.2019 11:38

Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě (VŠB-TUO) otevřela restaurátorskou dílnu historických motocyklů. Se vznikem dílny je spojen i nový studijní obor, zaměřený právě na restaurování starých strojů.

Ostrava: Studenti strojní fakulty se budou učit restaurovat motocykly
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Budou se v ní také opravovat stroje někdejšího závodníka a akademického sochaře Miroslava Rybičky, který daroval kolekci motocyklů včetně vzácných kousků. Historické unikáty jsou vystaveny v pavilonu C na Výstavišti Černá louka v Ostravě.

Děkan Fakulty strojní Ivo Hlavatý projekt považuje za unikátní a minimálně ve střední Evropě se podle něj obdobný obor nevyučuje. Studenti se na něj budou moci přihlásit od příštího akademického roku. „Dneska máme k dispozici nové moderní technologie, které nám hodně pomáhají. V té naší specializaci bude důležitá jedna věc, že my budeme studenty učit pomocí nových technologií - 3D tisky, 3D skenování," uvedl Hlavatý. Předpokládá, že na tuto studijní specializaci bude možné v ročníku přijmout 15 až 20 studentů.

Strojaři podle něj na trhu práce chybí obecně. „Ve střední Evropě je obor restaurátorství z hlediska strojařiny velice zajímavý a jediný, takže jsme první, kteří to tady spouštíme," uvedl děkan. Absolventi se podle něj budou schopni uplatnit nejen v Česku, ale i zahraničí. „Motocykly a historické automobily jsou po celém světě. Sbírky, které jsou po České republice a nejsou renovované, jsou samozřejmě k dispozici a musíme je renovovat, takže naši absolventi určitě najdou uplatnění," míní Hlavatý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …