Ostrava: Věci s minulostí dostanou šanci na novou budoucnost

15.09.2020 15:47

V sobotu 19. září v 9 hodin bude v areálu společnosti OZO Ostrava v Přívoze slavnostně otevřeno Reuse Centrum OZO Ostrava, tedy centrum pro opětovné použití věcí, které by jinak skončily jako odpad. Jde o společný projekt města Ostravy a společnosti OZO Ostrava.

Ostrava: Věci s minulostí dostanou šanci na novou budoucnost
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Město se ve spolupráci se společností OZO Ostrava dlouhodobě snaží o minimalizování objemu odpadu a o jeho co nejlepší využití. Reuse centrum je jednou z cest, jak toho dosáhnout,“ říká náměstkyně primátora Kateřina Šebestová a akcentuje, že celý výtěžek z prodeje předmětů v Reuse Centru OZO Ostrava bude věnován na výsadbu zeleně ve městě.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

„Chceme ukázat, že funkční předměty, o něž už původní vlastníci nestojí, se kvůli tomu ještě nemusejí stát odpadem. Po nenáročné opravě nebo renovaci mohou dělat radost novým majitelům,“ vysvětluje jednatel městské odpadové společnosti OZO Ostrava Karel Belda a upřesňuje, že z reuse centra si bude možné za symbolickou částku v rozmezí od 10 do 200 korun odnést předměty buď v podobě, jak byly darovány, či po drobné opravě. „Věci s minulostí zde dostanou šanci na novou budoucnost,“ poznamenává s tím, že stávající majitelé mohou předměty určené pro reuse centrum odevzdávat ve všech ostravských sběrných dvorech. „Nové reuse centrum bylo vybudováno v areálu OZO Ostrava ve Slovenské ulici v Přívoze, kde se nachází sběrný dvůr. Takže v podstatě může člověk na jednom místě odložit nepotřebný předmět a zároveň si z reuse centra odvézt něco, co se mu hodí,“ inspiruje a upozorňuje, že unikátním doplňkem reuse centra je veřejná dílna, kde si lidé mohou zakoupenou věc sami opravit nebo vylepšit.

„V Ostravě žije a tvoří spousta kreativních lidí, kteří se tvorbě v duchu znovuvyužití věcí či materiálů věnují dlouhodobě. S nimi chceme v novém reuse centru spolupracovat, nabídnout jim prostor pro vlastní prezentaci. Mohou zde pořádat workshopy zaměřené na upcyklaci, swapy – neboli výměnné obchody – či inspirující přednášky zaměřené na předcházení vzniku odpadu i na to, jak využívat věci, dokud mají užitnou hodnotu,“ dodává na závěr Kateřina Šebestová.

V sobotu 19. září od 9 do 13 hodin si návštěvníci z řad široké veřejnosti budou moci prohlédnout nové reuse centrum a provést první nákupy. Probíhat zde budou také workshopy zaměřené na upcyklaci i oblíbená sázecí dílna, kde tentokrát namísto květináčů poslouží staré hrnečky a nádobí, které už nemůže být používáno k původnímu účelu. Vzhledem ke složité koronavirové situaci budou v den slavnostního otevření do areálu vpuštěni jen návštěvníci, kteří se předem elektronicky objednají ZDE.

Provozní doba Reuse Centra OZO Ostrava:
ÚT až PÁ 9 až 12 14 až 18 hodin
SO 9 až 12

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…