Ostrava: Výstava Jan Lucemburský - Král, který létal otevřena

17.12.2010 6:32

Slavnostní vernisáží byla včera v Ostravském muzeu zahájena výstava evropského rozměru „Jan Lucemburský - Král, který létal".

Ostrava: Výstava Jan Lucemburský - Král, který létal otevřena

Zahájení se zúčastnil velvyslanec Lucemburského velkovévodství v ČR Jean Faltz, za město Ostravu náměstkyně primátora Simona Piperková a další významní hosté. Záštitu nad výstavou převzal primátor Petr Kajnar.

Slavnost na pódiu na Masarykově náměstí před muzeem zahájil a ceremoniálem provázel herold v historickém kostýmu. Jako první všechny přítomné uvítala ředitelka Ostravského muzea a manažerka projektu Jiřina Kábrtová, poté výstavu přiblížil autor koncepce a hlavní kurátor výstavy David Majer. Náměstkyně primátora Simona Piperková jménem města poděkovala všem, kteří se na přípravě výstavy podíleli. Tvůrce výstavy ocenil lucemburský velvyslanec Jean Faltz, který hovořil rovněž o historických vazbách mezi Lucemburskem a českými zeměmi i o současných přátelských vztazích své země s Ostravou. Na výstavu pozval návštěvníky samotný král Jan Lucemburský se svou družinou.
Poté si návštěvníci měli jako první možnost prohlédnout výstavu, na níž autoři přivezli historické skvosty z našich sbírek, ale také z Německa, Itálie, Slovenska a dalších zemí. Část cenných exponátů bude přivezena na druhou část výstavy na počátku února. Výstava Král, který létal, s podtitulem Moravskoslezské pomezí v kontextu středoevropského prostoru doby Jana Lucemburského, bude otevřena veřejnosti do 31. března. Více informací najdete na www.ostrmuz.cz nebo na www.janlucemburskyostrava.cz.

Projekt - výstava a publikace - je oficiální součástí oslav 700. výročí nástupu Lucemburské dynastie na český trůn a je podporován vládou Lucemburského velkovévodství.

Dále čtěte:
Ostrava: Čtyři tisíce domácností dostanou tašky na třídění odpadu
Ostrava: V osadě Bedřiška v Hulvákách otevřeli komunitní centrum

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…