Ostrava: Výstava Sv. Florián ze sbírek hornoslezských muzeí

02.08.2011 19:20

Po polském Muzeu v Ratiboři můžeme také v Ostravském muzeu až do konce září letošního roku navštívit výstavu s názvem Sv. Florián ze sbírek hornoslezských muzeí. Výstava byla realizována v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007-2013. Projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze státního rozpočtu Překračujeme hranice.

Ostrava: Výstava Sv. Florián ze sbírek hornoslezských muzeí

Výstava je adresována nejen nezasvěceným návštěvníkům, ale také muzejním pracovníkům. V průběhu realizace projektu si pracovníci slezských muzeí vyměnili své odborné zkušenosti a znalosti z ikonografie a historiografie sv. Floriána. Cílem projektu je ukázat sv. Floriána jako jednoho z četných prvků společných pro polskou a českou kulturu, seznámit návštěvníky s osobou a životem tohoto světce a zvýšit zájem o kulturní dědictví regionu.

Na výstavě své sbírky prezentují Ostravské muzeum, Slezské zemské muzeum v Opavě, Muzeum Novojičínska, Muzeum v Bruntále, Muzeum Těšínska, Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, Muzeum Górnośląskie v Bytomi, Muzeum Śląskie v Katovicích, Muzeum v Glivicích, Muzeum Miejskie v Zabrzu, Muzeum v Rybniku, Muzeum Śląska Opolskiego v Opolí, Muzeum Wsi Opolskiej v Opolí, Muzeum Miejskie v Chorzowě, Muzeum Śląska Cieszyńskiego, Muzeum v Bielsku-Białé a Muzeum v Ratiboři. 

Sv. Florián - mučedník patří mezi světce známé a uctívané na území Slezska. Rozšíření jeho kultu spadá do 16. století. Je spojeno s požárem krakovského Kleparza roku 1528, kterému odolal pouze kostel zasvěcený sv. Floriánovi. Místní obyvatelstvo tuto událost považovalo za zázrak, proto byl sv. Florián prohlášen také ochráncem proti ohni a zvláštním patronem hasičů, kovářů, hutníků, kominíků. Jeho vyobrazení jsou vkomponována do krajiny slezské země a můžeme se s nimi setkat nejen v kostelech, ale také ve vesnických kapličkách u cest a v domácích kapličkách umístěných ve výklencích domů. Vyobrazení sv. Floriána se rovněž objevuje na praporech a v dokumentech spojených s činností hasičů ve Slezsku.

Další zprávy z Ostravy čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…