Ostrava: Zimní program pomáhá přečkat mráz

09.01.2019 13:01

Rtuť teploměrů se vydala hluboko pod nulu. Lidé bez domova jsou často ohroženi podchlazením, pomáhá jim tzv. Zimní program, který město Ostrava spustilo koncem listopadu. Zatímco v prvních týdnech byla přidaná lůžka a tzv. teplé židle využívány jen z menší části, v současné době jsou kapacity některých zařízení naplněny až ze dvou třetin.

Ostrava: Zimní program pomáhá přečkat mráz
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

V Ostravě žije zhruba 900 lidí bez domova, celoročně jich polovina přebývá v sociálních zařízeních, druhá polovina zůstává venku. Především pro ně je určen program, který je spuštěn v okamžiku, kdy noční teploty klesnou pod nulu.

V minulém týdnu byly kapacity naplněny takto (1. – 6. 1.):

„Společně s organizacemi, které poskytují sociální služby lidem bez domova, navyšujeme ubytovací kapacity, aby pokryly aktuální potřeby klientů. Zvyšuje se také počet sociálních pracovníků, kteří lidi bez domova navštěvují v místech, kde přežívají i mrazivé období. Přímo na místě jim poskytují poradenství a odkazují je na organizace, kde mohou získat teplé jídlo, nápoje, deky nebo kde jsou volné kapacity k přenocování,“ řekl náměstek primátora pro sociální oblast Zbyněk Pražák.

V Ostravě je v současné době k dispozici 413 míst v azylových domech (164 pro muže a 249 pro ženy, resp. ženy s dětmi) a jejich kapacita je převážně naplněna. Bezdomovci mohou dále využívat noclehárny s kapacitou 120 míst, nízkoprahová denní centra s kapacitou 125 míst a domov se zvláštním režimem Domov Přístav s kapacitou 85 míst. Dalším zařízením zajišťujícím pomoc bezdomovcům se specifickými potřebami je domov se zvláštním režimem Domov Přístav II, který má kapacitu 29 míst.

„V rámci zimního programu jsme uvedenou kapacitu s počtem 772 míst rozšířili o 54 lůžek a 120 takzvaných volných židlí,“ dodal náměstek primátora Zbyněk Pražák.

Město Ostrava v souvislosti s problematikou bezdomovectví dlouhodobě podporuje nestátní neziskové organizace a má vytvořenou komplexní síť sociálních služeb. V roce 2018 byly uvedené sociální služby (azylové domy, noclehárny, domovy se zvláštním režimem a nízkoprahová denní centra) podpořeny z rozpočtu města v celkové výši 17,7 milionu korun. Pro rok 2019 se znovu počítá s obdobnou částkou.

Mezi poskytovatele sociálních služeb, kteří se v Ostravě věnují problematice bezdomovectví, patří Armáda spásy v ČR, Charita Ostrava, Diakonie ČCE, Centrum sociálních služeb Ostrava, Centrum sociálních služeb Poruba, Nová Šance, nebo Služby Dobrého Pastýře. Zimnímu programu se věnují první dva uvedení poskytovatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…