Ostrava obhájila své ratingové hodnocení

28.07.2020 15:47

Město Ostrava potvrdilo podle mezinárodní ratingové agentury Moody´s své historicky nejvyšší ratingové hodnocení na úrovni Aa3/stabilní. Ostrava tak znovu dosáhla na nejvyšší možný stupeň, shodný s ratingem České republiky. Žádné město, kraj, ani jiný tuzemský subjekt nemůže mít vyšší ratingovou známku než stát, do něhož náleží.

Ostrava obhájila své ratingové hodnocení
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Hodnocení přidělila agentura Moody´s Ostravě na základě podrobného prověření hospodaření města za uplynulý rok, stávající finanční situace, finančního výhledu a s přihlédnutím k enviromentálním, sociálním (zejména v souvislosti s pandemií koronaviru) a vládním rizikům. V letech 2015 až 2019 agentura městu prakticky každoročně zvyšovala ratingový stupeň a reflektovala tak tak důraz vedení města na odpovědné řízení městských financí.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30529 lidí

„Agentura Moody´s ocenila i v těchto nesnadných časech konzervativní způsob finančního hospodaření města včetně každoroční revize běžných výdajů, zásadní pokles zadluženosti i průběžné vytváření finančních rezerv,“ uvedl irlmáto Tomáš Macura. To se podle něj ukázalo jako velmi prozíravé zvlášť v souvislosti se současným překonáváním ekonomických důsledků epidemie covid-19 na příjmy města i dopadů na širší ekosystém. „Za velmi podstatné považuji, že aktualizované ratingové hodnocení již reflektuje i záměr města na přijetí nového dlouhodobého investičního úvěru ve výši 1,8 miliardy korun k urychlení strategických investic a dává předpoklad pro získání velmi konkurenceschopných nabídek od peněžních ústavů, “ dodal Tomáš Macura.

Výhled ratingu je stabilní. Agentura Moody´s předpokládá, že solidní provozní hospodaření, dostatečná úroveň likvidity a dluhové ukazatele města zůstanou stabilní i během následujících dvanácti až osmnácti měsíců, to vše v kontextu institucionálních, makroekonomických a finančních vazeb na centrální vládu a s ohledem na stabilní výhled státu.

Město Ostrava je hodnoceno ratingovou agenturou Moody´s od roku 1998. Od té doby se postupně zlepšovalo od původního stupně Baa1 až po současný Aa3 stabilní
1998 - 2002 známka na úrovni Baa1
2003 - 2005 známka na úrovni A3
2006 - 2015 známka na úrovni A2, stabilní
rok 2016 – známka A2 pozitivní
rok 2017 – známka na úrovni A1 stabilní
rok 2018 – známka na úrovni A1 pozitivní
rok 2019 – známka na úrovni Aa3/stabilní

Jedinými městy České republiky, které aktuálně vykazují stejnou úroveň ratingového hodnocení jako Ostrava jsou Praha, Brno, a Česká Lípa, z krajů pak žádný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…