Otrokovice: Autovraky se pomalu daří z města odstraňovat

20.08.2020 20:51

Jedním z nejčastějších podnětů obyvatel Otrokovic směrem k radnici jsou upozornění na autovraky, které zabírají místa na parkovištích a hyzdí naše město. Jejich odstranění ale není tak jednoduchou záležitostí, jak se často lidé domnívají. Otrokovická radnice se na tuto problematiku stále více zaměřuje.

Otrokovice: Autovraky se pomalu daří z města odstraňovat
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Za autovrak bylo dříve z hlediska zákona považováno pouze vozidlo, které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla. Do této definice se auta, kterým nechybí motor nebo všechny čtyři kola prostě nevešly. Nestačí, aby vozidlo mělo rozbitá okna, prázdné pneumatiky a neuzamčené dveře.

Podle nové úpravy zákona o pozemních komunikacích může vlastník pozemní komunikace řešit i automobily, které mají více než 6 měsíců propadlou technickou prohlídku.

Majitele vozidla musí vlastník komunikace vyzvat k odstranění vozidla. Pokud majitel do 2 měsíců nenapraví stav a nereaguje, může vlastník komunikace auto odtáhnout na vhodné místo.

Majitel je informován, kde se jeho vůz nachází a je vyzván, aby si ho do 3 měsíců vyzvedl. Pokud tak neučiní, rozhodne silniční správní úřad na návrh vlastníka pozemní komunikace o povolení prodeje silničního vozidla ve veřejné dražbě (od vydražené ceny se odečtou náklady spojené s odstraněním vozidla z pozemní komunikace), případně přímo o zešrotování na náklady vlastníka vozu.

„Do konce srpna zkontrolujeme všechny automobily, jejichž majitelům jsme zaslali výzvu k odstranění. Jedná se především o vozidla, která mají více než šest měsíců propadlou technickou kontrolu. Někteří majitelé nám přislíbili, že vozidlo odstraní, ale někteří vůbec nereagovali,“ uvedla Zuzana Hlaváčová z odboru majetko-právního, která má tuto problematiku v kompetenci.

„Věřím, že se povede majitele přesvědčit, aby tato vozidla odstranili z našich společných parkovišť. Pokud naši výzvu ve vymezeném termínu nebudou akceptovat, jsme připraveni vytvořit místo, kam auta odtáhneme, a pokud si je ve stanovené lhůtě nevyzvednou, budeme dále postupovat podle zákona,“ uvedla starostka města Hana Večerková.

Snahou radnice je přimět majitele nepojízdných vozidel k jejich odstranění. „Nechceme, aby nám zbytečně autovraky blokovaly parkoviště na sídlištích nebo znečišťovaly město na jiných veřejných prostranstvích. Jedná se tak o další krok k zajištění přívětivějšího a pěknějšího města,“ uzavřela starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…