Otrokovice: Díky projektu se podařilo zajistit důstojné životní podmínky 26 klientům

08.03.2020 13:34

Zlepšit schopnost města pomáhat lidem v tíživé životní situaci bylo hlavním cílem projektu Pilotní ověření sociálního bydlení v Otrokovicích (POSBO) uskutečněném v našem městě. Po třech letech systematické práce se podařilo vytvořit koncepci sociálního bydlení, celou řadu metodik a především ubytovat 26 rodin či jednotlivců, kteří se ocitli v bytové nouzi.

Otrokovice: Díky projektu se podařilo zajistit důstojné životní podmínky 26 klientům
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Úkolem projektu, na kterém město Otrokovice intenzivně spolupracovalo s Ministerstvem práce a sociálních věcí, bylo otestovat výsledky a efekty podpory bydlení pro osoby, které jsou v tíživé životní situaci. Cílem bylo omezování nárůstu dlužných částek na nájemném a vytvoření modelu práce, který zajistí předcházení vzniku těchto dluhů, případně umožní neprodleně řešit jejich vznik.

„Projekt byl zaměřen na osoby sociálně vyloučené nebo sociálním vyloučením ohrožené, na provozovatele sociálního bydlení a dalších služeb s tím spojených, na sociální pracovníky a dále zaměstnance veřejné správy, kteří se věnují dané problematice,“ vyjmenoval Josef Zdražil, metodik projektu. Součástí projektu bylo například vzdělávání sociálních pracovníků, workshopy nebo výměna zkušeností s dalšími obcemi, které aktivně řeší problematiku sociálního bydlení. Důležitou součástí bylo zlepšování spolupráce s kontaktním pracovištěm úřadu práce a s poskytovateli sociálních služeb.

Nejdůležitější aktivitou v projektu bylo zařazení určitého počtu klientů do běžného života. Tuto činnost zabezpečovali dva sociální pracovníci. „Na základě osobního kontaktu sociálního pracovníka a klienta byla vyhodnocena podle určených kritérií bytová nouze. Poté následovalo buď přidělení bytu, nebo nastavení jiné formy podpory, což bylo například dluhové poradenství. S klienty pak byl sestaven individuální plán, který byl průběžně naplňován a vyhodnocován,“ popsal praktický postup práce Josef Zdražil. Oproti původnímu plánu ubytovat 20 klientů, bylo z celkového počtu 68 žadatelů ubytováno 28 rodin či jednotlivců. Z toho přešli 3 klienti do komerčního bydlení. „Za pomoci sociálního pracovníka natolik stabilizovali svoji situaci, že byli schopni odejít z městského bytu do běžného komerčního nájmu, ve kterém již není poskytována podpora,“ uvedl metodik. Pouze dvěma klientům nebyla prodloužena nájemní smlouva z důvodu finančních problémů a porušování domovního řádu. Z uvedených čísel vyplývá, že 92,4 % potřebných osob se stalo úspěšnými klienty sociálního bydlení.

„Projekt zcela naplnil očekávání. Město poskytlo bydlení osobám, které by na běžném trhu měly obtíže bydlení získat a drtivá většina těchto osob si za podpory sociální práce byla schopna toto bydlení udržet, tedy platit nájemné v běžné výši a bezkonfliktně bydlet ve standardních bytových domech,“ uzavřel Josef Zdražil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…