Otrokovice: Hlídky dětské policie kontrolovaly řidiče

02.06.2013 14:49

Jarního pokračování tradiční akce města Otrokovice s názvem „Dětská policie“ se účastnili žáci čtvrtých ročníků otrokovických základních škol, kteří se pro dnešní dopoledne stali součástí policejních hlídek.

Otrokovice: Hlídky dětské policie kontrolovaly řidiče
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Žáci ze základních škol T. G. Masaryka, Trávníky a Mánesova dohlíželi ve tříčlenných skupinách spolu s městskými strážníky a příslušníky Policie ČR na dodržování pravidel silničního provozu. Při kontrolách se hlídky soustředily především na technický stav vozidel, povinnou výbavu, dodržování zákazu požití alkoholu před či během jízdy, používání bezpečnostních pásů a sedaček i povinnost celoročního svícení motorových vozidel. Toho, kdo měl vše v pořádku, odměnili žáci drobnými předměty od partnerů akce. K hříšníkům byli dětští policisté shovívaví. Jako výstražný zdvižený prst předávali řidičům červeného plyšového medvídka a prohřešky řešili pouze domluvou. 
 
Policejní hlídky byly rozestavěny na třech místech - v blízkosti hřbitova v Kvítkovicích, na ulici Objízdné v blízkosti pneumatikárny a u Štěrkoviště u vjezdu do města. „Dětská policie je pravidelnou akcí, velmi důležitou pro dopravní výchovu a prevenci nehod na cestách. Děti mají příležitost seznámit se s prací policistů i městských strážníků a poznávat rozdíly v jejich kompetencích. Mohou se vžít do jejich role a uvědomit si zodpovědnost, kterou jako ochránci pořádku mají. Především jde ale o to, aby si osvojily návyky pro bezpečné chování v silničním provozu,“ zdůraznil starosta města Otrokovice Jaroslav Budek.
 
Děti si na této akci nejvíce cení možnosti pohybovat se v blízkosti skutečných policistů, sledovat jejich práci i přístroje, které používají. Také uvolnění ze školních povinností je pro ně vítaným zpestřením. Pozitivně akci hodnotí také školní psycholožka ZŠ Trávníky Kateřina Vránová: „Pro děti je tato akce velmi přínosná a poučná. Nasbírají tady soustu zážitků, jak po stránce emocionální, tak myšlenkové. Když se pak vrátí do školy, jsou plní dojmů a neustále je sdělují. Předávají je spolužákům, mnohdy si o tom povídají i ve družině a potom referují doma. Vzhledem k dětskému věku, lze předpokládat, že to také upevní vztah občan - policista. Děti nemají takový strach, když se k policistovi dostanou blíže a vzbuzuje to v nich důvěru. Navíc se blíže seznámí s jeho prací i s ním jako s člověkem.“. 
 
V průběhu dopoledne bylo zkontrolováno celkem 57 vozidel. Odměněno bylo 39 řidičů. Zjištěných 17 přestupků řešily hlídky domluvou, červeným medvídkem a v některých případech také dřepy, básničkou či písničkou. Nejčastěji se jednalo o nevyhovující technický stav vozidla, propadlou STK, zapomenutou zelenou kartu, zapomenutý řidičský průkaz, prošlou lékárničku, nerozsvícená světla, závadu na světlech nebo třeba neúplnou povinnou výbavu jízdního kola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: otrokovice.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…