Otrokovice: Hurdisovy domy vyžadují obnovu

27.03.2021 18:01

Na špatný technický stav městských bytových domů v lokalitě Hurdisky s ohledem na jejich stáří, akutní riziko opakovaných havárií vody a kanalizace pod těmito domy a také na špatný stav střechy, již dlouhodobě poukazují pracovníci města, což potvrzují i samotní nájemníci na pravidelných setkáních. Radnice se tímto problémem vážně zabývá, neboť to aktuální situace vyžaduje.

Otrokovice: Hurdisovy domy vyžadují obnovu
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Stavba domů pochází z 30. let 20. století, kdy byly zamýšleny jako zařízení staveniště pro dělníky, ale následně byly objekty upraveny a slouží dodnes k nájemnímu bydlení.

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí

S ohledem na stáří a současný technický stav objektů si město nechalo zpracovat odborné technické posouzení stavu domů a vyhodnocení rozsahu a efektivity výdajů pro zabezpečení jejich dalšího provozu. Byla zadána studie na komplexní řešení celého území a okolí. Postupně byly městské radě prezentovány čtyři studie a nyní se pracuje na finální podobě nových bytových domů, které by měly být realizovány především z dotačních zdrojů na sociální bydlení.

„Za dobu existence těchto domů se natolik změnily hygienické, požární a další požadavky dle norem a vyhlášek, že pokud by jim město mělo vyhovět, stává se rekonstrukce příliš nákladnou. Z posudku vyplývá, že rekonstrukce objektů se prostě nevyplatí a byla by natolik drahá, že je lepší domy zbourat a postavit na stejném místě nové. A to i z důvodu dotačních  titulů na výstavbu nájemních sociálních bytů, o které se chceme ucházet. S jejich využitím může na tomto místě vyrůst nová bytová zástavba poplatná dnešní době. S ohledem na městský bytový fond, kdy vlastníme především malometrážní byty o velikosti 1 + 1 (případně 1 + kk nebo 1 + 0), chceme využít příležitosti a realizovat především byty dvoupokojové a v menší míře i třípokojové. Také počítáme s tím, že těchto bytů bude o něco víc, než se zde momentálně nachází, čímž můžeme uspokojit více žadatelů,“ uvedla Hana Večerková, starostka Otrokovic. V tuto chvíli mají Hurdisovy domy 40 bytových jednotek. Většina bytů je o velikosti 1+1.

Podle předpokladu by měl být provoz stávajících bytových domů postupně ukončen v termínu do 31. prosince 2022 a domy zbourány. Nové bytové domy vyrostou v daném území v časovém rozmezí do 18 měsíců od zahájení stavby. „Nájemníci jsou v těchto dnech dopisem z radnice informováni o skutečném stavu věci. Se všemi nájemci ale bude jednáno a bude jim nabídnuta součinnost při řešení bytové situace. Chceme lidem vyjít vstříc a určitě není v našem zájmu někoho nechat „na holičkách“. Jakmile bude zpracována vizualizace řešeného území, budou s ní občané města seznámeni,“ sdělila starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…