Rodiče tak nemusí mít starost o každodenní přípravu obědů. Radost mají i žáci, kteří si už nemusí nosit vlastní krabičky a mohou si dopřát dietní verzi obědu stejného, jako mají jejich spolužáci. K zavedení dietních režimů vedl školy přibývající počet žáků se stravovacími specifiky. „Stále častěji se na nás obraceli rodiče, kteří byli zatíženi každodenní přípravou obědů. Dětem chystali krabičky, které pak kuchařky ohřívaly, aby měly děti možnost teplého jídla s ohledem na jejich omezení. Přípravou dietních režimů se jim velmi ulevilo,“ uvedla ředitelka ZŠ Mánesova Marcela Javoříková, kde s dietními režimy začali jako první a vaří je již od listopadu.
Stejnou situaci řešili i v ZŠ T. G. Masaryka a ZŠ Trávníky. Se zavedením bezlepkové a bezlaktózové stravy pomohla všem třem školám nutriční terapeutka Jana Kalivodová, která všechny zainteresované pracovníky odborně vedla a proškolila. „Dietní jídlo připravuje proškolený personál stravovacího provozu, který zná požadavky na dietní omezení, ví, které suroviny musí na přípravu dietní stravy použít, zná technologické a časové postupy při přípravě dietní stravy,“ doplnila Jana Kalivodová.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV