Otrokovice: Sochu Jana Antonína Bati vytvořil Radim Hanke

24.02.2022 12:03 | Tisková zpráva

Otrokovice vytvoří nové pietní místo, které bude lidem připomínat historii města. Socha Jana Antonína Bati bude stát v parku před Společenským domem. Pro město ji vytvořil sochař Radim Hanke. Architektonické řešení pomníku je dílem Ivana Bergmanna.

Otrokovice: Sochu Jana Antonína Bati vytvořil Radim Hanke
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Architekt Ivan Bergmann při úvahách o umístění sochy vycházel ze symetrie, kterou se vyznačuje park před Společenským domem. V podélné i příčné ose je jejím středem kašna. Příčná osa je na severní straně ukončena sochou Tomáše Bati na monumentálním podstavci. „Logika symetrie i vztahu obou bratrů vyznívala jednoznačně pro umístění sochy Jana Antonína Bati na jižní stranu příčné osy,“ uvedl architekt Ivan Bergmann.

Aby byla odpovídající protiváhou stávajícího pomníku, navrhl architekt realizovat sochu ve stejném měřítku i materiálu jako u Tomáše Bati tj. v bronzu, s odpovídajícím současným pojetím architektonicky řešeného podstavce.

Autor sochy čerpal z dobových fotografií. „Snažil jsem se najít přirozený postoj, který by co nejlépe charakterizoval jeho osobnost. Následovaly kresebné studie a pak čtvrtinový model sochy. Ten jsem zvětšil do poloviční velikosti budoucí sochy, vymodelováním z hlíny a odlitím do sádry. V sádře pak pokračovala práce do poměrně definitivní verze i v detailech,“ přiblížil autor Radim Hanke.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Tento model prošel 3D skenováním a fréza v extrudovaném polystyrénu vytvořila polotovar ve skutečné realizační velikosti. „Na ten jsem aplikoval speciální sádru a tak dosáhl konečné tvarové a modelační podoby,“ popsal sochař. Pak model putoval do bronzařské dílny ve Veverských Knínicích. „Tam se na dodaný model vytvořila velká silikonová forma, do které se nanesla vrstva slévárenského vosku v tloušťce budoucího bronzu,“ uvedl Radim Hanke.

Sochu tvořilo deset dílů, které byly v konečné fázi svařeny a vyretušovány. Napatinování speciálními chemickými sloučeninami, vytvořilo výslednou barvu bronzové sochy.

„Zásluhy o rozvoj obce ocenilo vedení města již v roce 1933, kdy bylo Janu Antonínu Baťovi uděleno čestné občanství. Bohužel tento čestný občan Otrokovic, neměl až do této doby ve městě důstojný pomník. Jsem ráda, že můžeme být u jedinečné události, kdy tuto skutečnost napravíme,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…