Otrokovice: Visegradská čtyřka je uzavřena. Poláci a Maďaři podepsali partnerství

31.01.2016 10:34

Vzájemná spolupráce obyvatel čtyř měst ze čtyř států je úspěšná již mnoho let. Posledním krokem, který scházel, bylo uzavřít smlouvu o partnerství mezi polským Zawadzkým a maďarským Vácem. Smlouva byla podepsána před pár dny v Polsku za účasti představitelů měst z českých Otrokovic a slovenské Dubnice nad Váhom.

Otrokovice: Visegradská čtyřka je uzavřena. Poláci a Maďaři podepsali partnerství
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

„V tuto chvíli máme uzavřeny partnerské smlouvy všichni navzájem. Společným záměrem našich partnerských měst je zaměřit se na výzvu Visegradského fondu. V neděli 17. ledna 2016 uzavřeli smlouvu o spolupráci Vác se Zawadzkým, proto předpokládáme, že budeme mít vyšší šance na schválení dotací,“ sdělil otrokovický starosta Jaroslav Budek.

„Dotační peníze plánujeme využít například k uspořádání tzv. dětské olympiády. První rok by se měla uskutečnit v našem městě, a soutěžili by žáci druhého stupně základních škol z Otrokovic, Dubnice nad Váhom, Vácu a Zawadzkého především v atletických disciplínách,“ prozradila Barbora Šopíková, vedoucí odboru školství a kultury. Doplnila, že projekt bude zpracován v letošním roce a v roce 2017 se bude podávat žádost a zároveň by se mohl uskutečnit první ročník těchto her.

Při společném setkání představitelů všech čtyř měst se uskutečnilo pracovní jednání, kde byly stanoveny další formy spolupráce pro rok 2016. Kromě vzájemné návštěvy při letních slavnostech, které pořádají všechna partnerská města „visegrádské čtyřky“, si vymění zkušenosti a zážitky také senioři a městští strážníci. Do Otrokovic budou pozváni také prodejci ze zahraničí na Farmářské dny, které radnice plánuje pořádat dvakrát do roka, přičemž v podzimním termínu obohatí nabídku právě zahraniční partneři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.