Pardubice: Dětské skupiny nahradí jesle

08.03.2016 10:47

Město Pardubice připravuje transformaci svých jeslí Ratolest na dvě dětské skupiny. Pokud zastupitelstvo záměr schválí, dojde ke změně k 1. září 2016.

Pardubice: Dětské skupiny nahradí jesle
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

V kvalitě péče o děti se nic nezmění, město ale ušetří zhruba 2,7 milionů korun ročně, neboť bude na provoz obou jeselských oddělení, od září 2016 dětských skupin Zajíčci a Berušky Ratolest, čerpat dotace z Operačního programu Zaměstnanost Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Přeměnou dvou oddělení jeslí na dětské skupiny získáme pro období od 1. září 2016 do 31. srpna 2018 v rámci tohoto dotačního titulu přibližně šest milionů korun na transformaci a provoz těchto dvou dětských skupin. V současnosti hradíme provoz jeslí z rozpočtu města jako zřizovatele a z příspěvků od rodičů. Stát se na financování jeslí nepodílí. Transformace jeslí na dětské skupiny přinese městu úsporu provozního příspěvku až 2,7 milionu korun ročně. Kapacita skupin a jejich zaměření na děti ve věku od jednoho roku do tří let, maximálně čtyř let i obsazení zdravotnickým personálem se nemění, naopak uvažujeme, že bychom po dobu projektu snížili a přiblížili měsíční příspěvky rodičů k úrovni školek. Rozhodně však chceme, aby uspořené peníze zůstaly ve školství,“ objasnil Jakub Rychtecký, náměstek primátora zodpovědný za školství.

Ratolest již podala žádost o dotace, v tuto chvíli má odsouhlasenou podporu z Evropského sociálního fondu pro dětskou skupinu Berušky. „Pro druhou dětskou skupiny Zajíčci musíme nejprve rozšířit sociální zařízení tak, aby vyhovovalo počtu dětí ve skupině a byla transformace možná. I na tuto úpravu bychom chtěli získat prostřednictvím Ministerstva práce a sociální věcí dotace,“ vysvětlila ředitelka Ratolesti Hedvika Cempírková.

V pardubických jeslích jsou dnes dvě oddělení s celkovou kapacitou 34 dětí ve věku od jednoho do tří, maximálně čtyř let. Jesle jako takové od roku 2014 podle české legislativy již nepatří mezi zdravotnická zařízení, nic tedy nebrání jejich transformaci na dětské skupiny, které jsou alternativní služnou v péči o děti předškolního věku. Dětskou skupinu mohou podle zákona navštěvovat děti až do zahájení povinné školní docházky, je ale na zřizovateli, zda toto rozpětí ponechá, nebo zúží. „Děti ve věku jednoho či dvou let potřebují skutečně mnohem větší péči než děti starší. Po dohodě s panem náměstkem nebudeme měnit nastavené podmínky poskytované péče, v dětské skupině budou moci rodiče rovněž uplatnit slevu na dani za každé dítě, které navštěvuje dětskou skupinu. O jesle je již dnes u rodičů velký zájem,“ řekla ředitelka Cempírková. Pro tříleté a starší děti město zřizuje 32 mateřských škol, poskytujících kvalitní předškolní vzdělávání. „Podle našich prognóz si dovolím říci, že letos díky dvoukolovému systému zápisů do mateřských škol přijmeme bez problémů všechny tříleté pardubické děti,“ dodal náměstek Rychtecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…